Diari Més

La vacuna del CSIC contra el coronavirus serà efectiva contra noves variants

El viròleg del CSIC, Luis Enjuanes creu que «en qüestió de setmanes, es podrà començar a fer els experiments en model animal de ratoncitos transgènics humanitzats»

/ CNB-CSIC Comunicación

El virólogo Luis Enjuanes, en el Centro Nacional de Biotecnología del CSIC.

Una de les vacunas del CSIC contra la covid-19 s'inhalaràCNB-CSIC Comunicación

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacuna contra la covid-19 que prepara el viròleg LuisEnjuanes, en el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), incorpora les variants britànica, sud-africana i brasilera delSARS-Cov-2i, encara que el procés va amb algun retard, espera començar els assajos en ratolins «en qüestió de setmanes».

Enjuanesprefereix no concretar dates, perquè «en ciència, un prediu una cosa i després triga dos mesos més», però ja estan en condicions de, «en qüestió de setmanes, començar a fer els experiments en model animal deratoncitostransgènics humanitzats», que es prolongaran uns tres mesos.

Després caldrà fer proves enmacacos, altres tres mesos, i després es podrà passar a les tres fases d'assajos clínics en persones.

«Si tot va bé», a principis de l'any que ve possiblement estarien els primers resultats de totes les fases, «però vostès pregunten, nosaltres contestem i després vénen els retards», indica a Efe el director del laboratori de coronavirus delCNB-CSIC.

Les noves variants

El viròleg explica que hi ha hagut un parell d'etapes tècniques que ja estan superant per a augmentar el rendiment de la producció i això els ha retardat «quatre o cinc mesos». Però també els ha permès poder «atendre les variants» britànica, sud-africana i brasilera. L'índia, no obstant això, no l'han tingut en compte, perquè «hi ha un moment en què has de parar d'evolucionar la vacuna, no pots incorporar-les totes i fer cada setmana una diferent».

Enjuanesha estat triat aquesta setmana membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències (NAS)dels Estats Units, en reconeixement a la seva trajectòria, nomenament que considera «un honor molt gran» i a més va ser «una sorpresa». Creada en 1863, lesNASassessora al govern estatunidenc en assumptes relacionats amb la ciència i la tecnologia, i ser triat «es considera un privilegi molt gran» assenyala el viròleg, qui recorda que també és membre de l'Acadèmia Espanyola de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d'Espanya i de l'Acadèmia Americana de Microbiologia.

L'investigador porta 40 anys treballant amb virus, d'ells, 36 amb coronavirus. «Ha estat el tema de tota la meva vida». Tant és així, que és un dels grans experts mundials i assenyala que elSARS-*Cov-2està donant més problemes de l'esperat.

A l'inici, «fèiem afirmacions, jo el primer, basades en la nostra experiència» amb altres coronavirus com elSARS-1(2001) o elMERS(2012) i, «algunes d'aquestes previsions, després han resultat no ser correctes», per exemple, ell considerava que l'actual virus s'atenuaria amb el temps. «Perquè desgraciadament, per més que consulto a col·legues privilegiats que estan en hospitals molt importants a Espanya si es veuen indicis d'atenuació sempre em diuen: Luis, encara no».

La raó per la qual causa 50 tipus de patologies

Aquest nou virus -explica- ha adquirit una seqüència de quatre aminoàcids que s'ha incorporat en la proteïnaSpike-la que li permet entrar en les cèl·lules-, la qual cosa fa que pugui infectar qualsevol òrgan del cos, no sols el tracte respiratori i l'entèric.

«Per això, causa més de 50 tipus diferents de patologies, això ho fa francament molt perillós» i, per això, «lamentablement, encara que els pacients es recuperin després de la infecció, hi ha un percentatge «relativament alt» als quals els queden seqüeles, que poden afectar, entre altres, al sistema nerviós, al respiratori o al circulatori.

tracking