Diari Més

Itàlia va recuperar el 2020 més de mig milió d'obres d'art robades

El país compta amb una unitat de la policia especialitzada, els Carabiners de l'art

Una de les peces recuperades, un bust que va ser robat el 1977

Itàlia va recuperar el 2020 més de mig milió d'obres d'art robadesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Carabiners que s'ocupen de la Protecció del patrimoni cultural italià van recuperar en 2020 més de mig milió d'obres d'art, entre elles el bust d'una divinitat que data del segle I d. C. sostret en 1977 del Fòrum Romà i un retrat atribuït a Tiziano Vecellio i valorat en 6 milions d'euros (més de 7 milions de dòlars).

Ni tan sols la pandèmia ha detingut als 'lladres de la bellesa', però tampoc l'activitat de recuperació de les obres sostretes, expliquen en el seu informe anual publicat aquest dijous els Carabiners d'aquesta secció, que gestiona la base de dades d'obres en cerca més antiga i extensa del món, amb més de 1,3 milions d'expedients oberts.

En total, en 2020 es van recuperar 501.574 obres d'art, la qual cosa augmenta a més de tres milions les obres retornades al públic o als seus legítims propietaris des de la creació d'aquest grup de protecció del patrimoni cultural en 1969.

«Els Carabiners de l'art han recuperat i retornat als seus legítims propietaris béns robats, espoliats i exportats il·legalment. Han exercit un paper important dins del grup de treball dels 'Cascos Blaus de la Cultura' en importants missions internacionals per a protegir el patrimoni cultural dels països afectats per catàstrofes naturals», va subratllar el ministre de Cultura, Dario Franceschini, en una nota.

La major part de les recuperacions van correspondre al sector de les antiguitats, els arxius i els llibres (483.978); seguit de les troballes arqueològiques, paleontològics i numismàtics procedents d'excavacions clandestines (17.596).

A més, es van confiscar 1.547 obres d'art falsificades, en la seva majoria falsificacions d'art contemporani que, d'haver-se comercialitzat, haurien fet guanyar a les organitzacions delictives més de 415 milions d'euros (més de 500 milions de dòlars).

La pandèmia ha permès que baixessin el nombre de furts i es va registrar un descens del 17,6% respecte a 2019, sobretot a les biblioteques (-50%), llocs de culte (-17%) i museus (-21,4%).

L'any passat es va caracteritzar sobretot per la importància de les recuperacions, com l'esplèndid cap d'una divinitat romana del segle I d.C que fins al 12 de desembre de 1977 es trobava en l'entrada del Fòrum Romà.

També després de llargues recerques es va trobar el 'Retrat de cavaller' atribuït a Tiziano Vecellio i estimat en 6 milions d'euros, (7 milions 267.000 dòlars), que es va exportar il·legalment a Suïssa, o els valuosíssims llibres antics trobats al Regne Unit en una activitat coordinada per Europol i Eurojust.

Al desembre del passat any també es va recuperar històric Rellotge de Pèndol del palau del Quirinal, seu de la prefectura de l'Estat italià, que va ser col·locat per Pius IX a la torre del palau en 1854. Allí va romandre fins a 1961, quan va ser traslladat a un museu, on va ser robat.

En la lluita contra la falsificació, es van descobrir diversos quadres falsos de Balla, Schifano, Warhol, De Chirico i Van Gogh i es van confiscar 134 obres apòcrifes de Silvano Campeggi, autor de cartells que han marcat la història del cinema, des de 'El que el vent es va emportar' fins a 'Ben Hur' i 'Quo vadis?'

El 2020, els Carabiners també van donar suport a altres països després dels successos que van comprometre el seu patrimoni: van intervenir al gener a Albània, on un terratrèmol va afectar greument el país, i a l'octubre a Beirut, després de produir-se explosions en la zona portuària, en el marc de la iniciativa dels 'Cascos Blaus de la Cultura', llançada en 2015 pel ministre Franceschini d'acord amb la UNESCO.

Imatge del 'Ritratto di gentiluomo', de Tiziano Vecellio, recuperat durant el 2020.

Itàlia va recuperar el 2020 més de mig milió d'obres d'art robadesEfe

tracking