Diari Més

Els vacunats amb AstraZeneca sabran aquest divendres la decisió sobre què passarà amb la seva segona dosi

Salut Pública decidirà si rebran una segona punxada d'aquest sèrum o si hauran d'esperar setmanes a completar la seva immunització  

Un vial de la vacuna d'AstraZeneca.

AstraZeneca rebaixa al 76% l'efectivitat de la seva vacuna en un estudi als Estats UnitsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els menors de 60 anys vacunats amb una primera dosi d'AstraZeneca, uns 2 milions de persones, en la seva majoria treballadors essencials, esperen que la Comissió de Salut Pública decideixi si rebran una segona punxada d'aquest sèrum o si hauran encara d'esperar setmanes a completar la seva immunització.

Els tècnics del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes tractaran d'arribar a una conclusió sobre el futur d'aquestes persones quan està per vèncer el període de 12 setmanes per als primers vacunats ambVaxzevria(nom comercial d'AstraZeneca), que va començar a emprar-se al nostre país en treballadors essencials menors de 55 anys a principis de febrer.

La seva immunització va quedar als llimbs quan Salut Pública va desaconsellar el seu ús en menors de 60 anys arran de que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) confirmés l'existència d'un «possible vincle» del fàrmac amb casos molt poc freqüents de trombosis amb baixada de plaquetes.

Hi ha diverses opcions: que completin la pauta ambAstraZenecaen el temps que marca el seu prospecte, que és l'opció recomanada per l'EMAi per la qual s'han decantat països com Itàlia, on està recomanada per a majors de 60 anys i menors de 80, si bé està administrant la segona dosi als ja vacunats amb una primera independentment de la seva edat.

Una altra alternativa és la d'inocular-los el sèrumanglosuec però dilatant les 12 setmanes entre dosis; per ella han optat països com Irlanda, que ha ampliat la pauta a les 16 setmanes mentre espera més evidència científica.

I finalment està la de barrejar marques, i en aquest cas s'esperaria als resultats deCombiVacs, l'assaig que ha posat en marxa l'Instituto Carlos III en cinc hospitals espanyols per provar l'eficàcia de barrejarVaxzevriaambPfizer. És el que s'està fent a França, Finlàndia, Alemanya o Suècia.

L'ajornament de la decisió a Espanya ha estat justificat per la ministra de Sanitat, CarolinaDarias, per la «complexitat» d'aquesta. «No fem qüestions simplistes amb això», va demanar ahir al Congrés davant les nombroses crítiques dels grups per la incertesa en la que porten sumits des de fa setmanes les persones vacunades ambAstraZeneca.

Conscient de la inquietud que poden estar sofrint aquest grup, un dels primers que l'estratègia va definir com a diana, va voler llançar-los un missatge de tranquil·litat perquè només amb la primera dosi la vacuna ja té una eficàcia contra lacoviddel 76%.

Els qui sí que ho tenen més clar són aquells vacunats amb aquest medicament i amb els altres que requereixen dues dosis (Pfizeri Moderna) i que hagin passat lacovid: si tenen més de 65 anys, se'ls injectarà la segona, però si no, n'hi haurà prou només amb una.

tracking