Diari Més

L'EMA registra trombes en Pfizer i Moderna, però sense obrir una investigació

Les xifres serien extremadament baixes, per la qual cosa no han generat molta preocupació

Personal mèdic prepara una dosi de la vacuna Pfizer.

Una sola dosi d'AstraZeneca o de Pfizer redueix la infecció, segons un estudiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Europea del Medicament (EMA)ha rebut informes sobre onze casos de trombosis ambtrombocitopeniadesprés de la vacunació ambPfizeri dues després de l'ús de Moderna a l'Espai Econòmic Europeu (EEE), integrat per la UE, Noruega, Islàndia i Liechtenstein, però encara no obrirà cap investigació específica i seguiràvigilant, ha assegurat a Efe una font del regulador.

Segons la font, «si bé s'han informat alguns casos» de coagulació de sang amb un nivell baix de plaquetes, quan s'observen en el context de l'exposició de les persones a les vacunades, aquestes xifres són extremadament baixes i no generen preocupació» com per a iniciar una investigació específica del risc de desenvolupar trombes amb aquests dos preparats, que usen la mateixa tecnologia d'ARN missatger.

No obstant això, va afegir la font, l'EMA«està monitorant de prop els casos notificats després de l'ús de les vacunes de la covid-19Comirnaty(nom comercial de la vacuna dePfizer/BioNTech)i Moderna», encara que «considera en aquest moment que no hi ha senyals» d'alarma sobre el risc de coagulació sanguínia amb aquestes vacunes.

En el cas dePfizer, s'han notificat fins al passat 13 d'abril un total d'onze casos de trombosis ambtrombocitopeniaen l'Espai Econòmic Europeu (EEE), on s'han administrat al voltant de 60 milions de dosis d'aquesta vacuna.

Mentrestant, s'han injectat més de 5 milions de dosis de Moderna i només s'han notificat dos casos de trombosis ambtrombocitopeniaa l'EEE.

«A manera de comparació, ambVaxzevria(nom comercial de la vacuna d'AstraZeneca)s'havien notificat 142 casos de trombosis ambtrombocitopeniaa l'EEEfins al 13 d'abril i s'havien administrat més de 17 milions de dosis», afegeix l'EMA.

A nivell mundial, ascendeixen a més de 300 els casos recollits per la xarxa europea de processament de dades sobre reaccions adverses de medicaments a l'EEE,EudraVigilance, en els quals els vacunats contra la covid-19 van desenvolupar coagulació sanguínia i un nivell baix de plaquetes, la qual cosa, incloent els casos europeus, divideix la xifra total entre 25 casos registrats ambPfizeri 5 amb Moderna, a més dels 287 ambAstraZenecai 8 ambJanssen.

A diferència de les quals usen l'ARNm,AstraZenecaiJanssenes basen en una altra tècnica: un vectoradenoviralderivat d'un adenovirus causant del refredat comú de ximpanzé i d'humà, respectivament, modificat genèticament perquè no pugui replicar-se i causar la malaltia, per la qual cosa s'ha transformat perquè expressi la proteïnaSpikedel SARS-CoV-2 en les cèl·lules.

«L'EMAi els Estats membres de la UE continuaran monitorant i avaluant qualsevol informació nova, inclosos els informes sobre presumptes efectes secundaris, relacionada amb totes les vacunes del covid-19, i prendran mesures quan sigui necessari per a protegir la salut pública», va advertir l'agència, que, de moment, manté el seu suport científic a la seguretat de totes les vacunes autoritzades en territori comunitari.

El comitè de seguretat (PRAC)de l'EMA, amb seu a Amsterdam, va haver d'obrir dues investigacions separades sobre el risc de coagulació sanguínia amb les vacunes d'AstraZenecaiJanssen, i va concloure que existeix un «possible vincle» entre diversos casos notificats de tromboembolismes i la vacunació amb aquests preparats, i va decidir afegir una anotació d'aquest possible efecte secundari inusual al prospecte de les vacunes.

De moment, les quatre vacunes esmentades tenen una llicència d'ús condicional a la Unió Europea i s'estan usant activament en les campanyes de vacunació contra la covid-19.

tracking