Diari Més

En unes setmanes la majoria dels pacients d'UCI per covid seran els de la franja d'entre 40 i 50 anys

El perfil de les unitats de cures intensives ha canviat: són joves que van a la consulta al matí i ingressen en hores

Tot i l'evolució a un perfil més jove, la mortalitat a les UCI continua estable i es manté entorn del 20 per cent.

UCI, coronavirus, covid-19, covid, pandèmia, virus, hospital, ingressats, hospitalitzatsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En només un mes, el perfil dels pacients que ingressa a les UCI ha canviat: són més joves perquè els majors estan vacunats, al que s'afegeix que les noves soques de lacovidtenen un curs més ràpid; molts acudeixen a la consulta al matí i ingressen a les poques hores.

Així ho relata a Efe el president de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SeMicyuc), Ricard Ferrer, qui assegura que les noves variants estan influint en la gravetat dels pacients, especialment en els més joves (els de 40 i 50 anys) que arriben amb un quadre clínic «molt agut» de la malaltia.

Ferrer recorda que abans «els pacients anaven primer a sala, uns milloraven i altres anaven a l'UCI» però això ha canviat dràsticament pel predomini de les variants, molt contagioses i de curs ràpid, especialment la britànica.

Aquest metgeintensivistai cap de l'UCI de l'hospital Vall d'Hebron (Barcelona) no és donat a fer prediccions però «la lògica indica que amb més vacunes i menys restriccions», en les pròximes setmanes la població a les Unitats de Vigilància intensiva serà més jove, perquè serà la no immunitzada.

En aquests moments, la mitjana d'edat està en 62 anys però en unes setmanes aquesta mitjana baixarà i el grup dominant estarà en els 40 i 50 anys.

Alsintensivistestambé els preocupen els menors de 35 que, encara que no són molts els ingressats en UCI en aquest moment, coincideixen en un patró d'obesitat.

També estan les gestants que es contagien decoviden un estat avançat de l'embaràs i que han d'ingressar per rebre una vigilància estreta ja que la respiració està molt dificultada i requereixen cures de monitoratge del fetus.

Malgrat aquesta evolució a un perfil més jove, la mortalitat a les UCI continua estable i es manté entorn del 20 per cent.

Ferrer subratlla que «és molt difícil que la mortalitat baixi molt més» atès que es tracta d'una unitat en la que els qui ingressen estan en risc de defunció: «No hi ha mortalitat zero».

Encara que els pacients joves tenen millor pronòstic i més reserva funcional, això no s'ha vist reflectit en la taxa de defuncions perquè, segons Ferrer, «encara tenim una barreja d'edats a les UCI».

A més de les variants de lacovid, elsintensivistesconstaten molta transmissió «social», que es dóna «quan se salta a la informalitat en l'ambient i no hi ha protocols súper restrictius, ni bona ventilació, ni gent espaiada amb mascaretes».

I la saturació a les UCI per aquest increment de contagis «progressiu i contingut» reverteix en una «situació generalitzada d'aturada quirúrgica», explica.

Malgrat això,Ferrerprecisa que «no estem en una quarta onada. Dir això seria exagerat» i apunta que l'ajornament de les intervencions segueix un patró «heterogeni i irregular», segons centres hospitalaris i comunitats autònomes. Retardar o no una operació és, en definitiva, una decisió d'hospital a hospital, afegeix.

Per contenir la transmissió, Ferrer apel·la a mantenir les restriccions i considera que si finalment el 9 de maig acaba l'estat d'alarma, haurà d'haver-hi alternatives que, en el cas dels hospitals, permetin fer contractacions addicionals com les de personal jubilat o contractes específics, només possibles en una situació excepcional.

Per tant, Ferrer confia en que si decau l'estat d'alarma s'aprovi algun reial decret que mantingui les actuals facilitats en la contractació.

I en aquesta tessitura comenta que als hospitals ja s'està organitzant l'estiu perquè «es pugui donar servei a tothom que ho necessiti», però també perquè els professionals sanitaris puguin, aquesta vegada, gaudir del seu període de descans, per primera vegada des de l'inici de la pandèmia.

tracking