Diari Més

Sanitat encara no sap què farà amb els menors de 60 vacunats amb la primera dosi d'Astrazeneca

Simón diu que hi ha marge per decidir si es completarà la immunitat amb la mateixa marca o s'optarà per una altra diferent

Una dona rebent la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca

Pla obert d'una dona rebent la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca el 18 de febrer de 2021 (Horitzontal)ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del Centre de Coordinació deAlertasi Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assenyalat aquest dilluns que encara hi ha marge de temps per decidir si els menors de 60 anys vacunats ambAstraZenecarebran la segona dosi d'aquesta marca, com ha recomanat l'Agència Europea del Medicament (EMA), o per contra completaran la immunitat amb el fàrmac d'una altra empresa, comPfizer.

Així ha contestat en roda de premsa en ser preguntat per si als menors d'aquesta edat que ja van rebre una primera dosi d'AstraZenecaa principis de febrer se'ls oferirà la segona, després que l'EMArecomanés divendres passat completar la pauta amb aquesta vacuna en el termini que estableix la seva fitxa tècnica -entre 10 i 12 setmanes- i no alternar amb unes altres. Fins al 26 de febrer, a Espanya es van posar 255.409 dosis d'AstraZeneca, segons dades oferides per Sanitat en el seu informe sobre la vacunació delcovid.

«Les 12 setmanes es poden estendre encara una mica més, no hi ha problema per posar-la una mica més tard; no s'ha pres encara una decisió sobre si es posarà una segona dosi d'Astrazeneca, però crec que, tenint encara marge de temps i estudis en marxa, encara podem esperar», ha argumentat.

Estudi per posar la segona dosi dePfizer

Un d'ells és l'impulsat per l'Instituto de Salud Carlos III,CombiVacs, el primer assaig clínic realitzat a Espanya, que analitzarà en 600 persones la possibilitat d'administrar una segona dosi dePfizerals qui ja han rebut una primera d'AstraZeneca.

No obstant això, encara no s'ha reunit aquesta xifra de voluntaris. «Estan fent un esforç important per a reclutar-los el més ràpid possible» i, una vegada s'aconsegueixi, només s'haurà d'esperar unes dues setmanes a conèixer els resultats, ha indicat l'epidemiòleg. A l'espera d'aquest assaig, altres països ja han aportat informació que apunta al fet que el risc de la segona dosi del preparat de la Universitat d'Oxford «seria mínim».

«Els objectius de vacunació no haurien de veure's compromesos»

Simón ha precisat que els incompliments d'aquest laboratori en els seus lliuraments -i sobre els que s'hauran de pronunciar els tribunals- tindrà la seva repercussió en les dosis que es rebran, però «hi ha altres vacunes que estan proveint més del que estava previst».

«No sé si seran suficients per a compensar aquesta meitat de dosis de menys que rebrem d'AstraZeneca; jo crec que sí, i, per tant, els objectius de vacunació en principi no haurien de veure's compromesos», ha afirmat el director delCCAES.

I, a més, Simón s'ha mostrat convençut que «clarament» es podrà complir amb la previsió europea d'haver vacunat al 70% de la població al juliol si es reben totes les vacunes compromeses de les diferents marques.

«Estem cobrint més del que es preveu i és possible que ens acostem abans de l'estiu o abans de meitat de l'estiu; no vull ser massa temerari, però al ritme que estem tenint podem arribar perfectament a aquesta previsió», ha augurat.

tracking