Diari Més

La covid-19 augmenta en un 50% el risc de complicacions en l'embaràs

L'estudi també ha confirmat que el coronavirus no es transmet a través de la llet materna

embaràs, embarassada, ecografia, gestant, bebè

embaràs, embarassada, ecografia, gestant, bebèEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La covid-19 augmenta un 50% el risc de complicacions durant l'embaràs per a les mares i els bebès, un perill més gran del que s'havia constatat a l'inici de la pandèmia, segons un estudi en el que han participat 100 investigadors de 43 hospitals de 18 països, entre ells, el Vall d'Hebron i el Clínico Universitario Lozano Blesa de Saragossa.

L'estudi internacionalINTERCOVID, coordinat des de la Universitat d'Oxford (el Regne Unit) i en el que han participat 2.100 embarassades i un centenar d'investigadors de 43 hospitals de 18 països, conclou que les dones contagiades tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant la gestació, com a part prematur,preeclampsia(hipertensió arterial) o ingrés a l'UCI.

En declaracions a Efe, la investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)NereaMaizha assenyalat que els resultats són sorprenents, ja que al principi de la pandèmia els estudis preliminars apuntaven que lacovidno generava complicacions a les embarassades, encara que després es va començar a veure que sí que apareixien algunes.

Aquest estudi, ha explicat la doctora, ha permès comprovar la «magnitud» de les complicacions relacionades amb lacovid i confirmar que les embarassades són «un grup vulnerable», al qual s'ha de tractar com a tal en les polítiques de prevenció, entre elles la vacunació.

La investigaciódemostra que les dones contagiades amb el coronavirus tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant l'embaràs, sent lapreeclampsia(hipertensió arterial durant la gestació) la més habitual.

També és freqüent el part prematur, en la majoria de casos vinculat a lapreeclampsia, ja que si aquesta malaltia es complica pot obligar a induir el part abans del termini.

Així mateix, el risc de les embarasses infectades d'acabar a les UCI es pot multiplicar per cinc, segonsMaiz.

Les complicacions depenen de la severitat de lacovid: els investigadors han observat que contra més greu ha estat la malaltia del coronavirus en una pacient, major risc de tenir problemes amb l'embaràs, mentre que en les gestants asimptomàtiques a penes s'ha detectat variació respecte a dones no embarassades sense simptomatologia.

L'estudi també apunta que els nounats de dones infectades tenen gairebé tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i d'acabar ingressats a l'UCI neonatal, principalment a causa de l'increment dels parts prematurs.

Si bé com a norma general no es produeix transmissió del coronavirus de la gestant al fetus, l'estudi ha observat que un de cada deu nounats de mares infectades van donar positiu durant els primers dies, segurament, segons els investigadors, per un contagi produït després de néixer.

Segons l'estudi, el part per cesària podria estar associat amb un major risc de tenir un nounat infectat, però el que sí que s'ha confirmat és que el coronavirus no es transmet a través de la llet materna.

«Això és molt important i tranquil·litzador, perquè les mares infectades poden continuar donant el pit», ha subratllatMaiz.

Aquest estudi situa a les embarassades com un grup vulnerable, al qual s'ha de fer un seguiment, tant a la mare com el bebè, en cas d'infecció per coronavirus, segons la investigadora.

Quant a les vacunes, estudis preliminars apunten que serien segures per a embarassades i fetus, una cosa que, de confirmar-se en altres assajos encara en marxa, situaria a les gestants com a grup prioritari en la immunització, ha assenyalatMaiz.

En aquests moments, les embarassades no s'estan vacunant de forma generalitzada contra lacovid, perquè estan en una edat que encara no s'està immunitzant i només es punxen a les que estan exposades pel seu treball a possibles contagis o que tenen factors de risc, però tot indica que aquesta vacuna acabarà sent recomanada en cas d'embaràs, com ja passa amb la de la grip.

Si bé aquesta investigació llança una mica de llum sobre possibles danys de lacoviden la gestació, queda encara molt camí per recórrer, perquè falta encara per observar si, com succeeix en alguns virus, la infecció en el primer trimestre d'embaràs pot comportar riscos -la majoria de participants en aquest estudi eren de tercer trimestre- i examinar els efectes a llarg termini, en mares i nens.

tracking