Diari Més

La una forma correcta i la forma incorrecta de portar doble mascareta

Moltes persones porten més d'una mascareta per garantir més protecció davant la covid, però moltes ho fan de manera incorrecta

El carrer Monterols de Reus amb diverses persones caminant amb mascareta.

Reus, coronavirus, monterols, mascaretaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són moltes les persones i professionals de la Sanitat que durant la pandèmia opten per portar doble mascareta. El doctor AnthonyFauci, que assessora al Govern dels EUA en la pandèmia, és un dels seus defensors. Però ara, un estudi revela que hi ha una manera correcta i una altra incorrecta de portar-la.

En primer lloc l'estudi, publicat enJAMAInternalMedicine, apunta al fet que la doble mascareta pot no ser necessària si ja s'usa una ben ajustada.

Encara així, investigadors de la Universitat de Carolina del Nord enChapelHill van provar diverses combinacions de mascaretes en voluntaris, des d'una sola mascareta de tela fins a mascaretes quirúrgiques doblegades. Van descobrir que usar una mascareta de cobertura completa, com un mocador o unabragade coll sobre una mascareta quirúrgica proporcionava la millor filtració.

«Això ens porta a comprendre que la doble mascareta és més efectiu degut a l'ajust millorat que ofereix, no a causa de les capes addicionals», va escriure l'autora principal, EmilySickbert-Bennett.

Col·locar una mascareta de tela sobre una mascareta quirúrgica també va millorar l'ajust i la filtració, va revelar l'estudi. No obstant això, la mateixa combinació amb la mascareta quirúrgica en la part superior no va proporcionar cap benefici addicional en comparació amb l'ús d'una sola mascareta quirúrgica.

La majoria de les mascaretes quirúrgiques estan fabricades amb capes de polipropilè no teixit, el mateix material que s'utilitza per a fabricar respiradors N95 de primer nivell. Alguns fins i tot estan equipats amb una barrera electroestàtica destinada a atrapar partícules infeccioses.

Però el problema és que les mascaretes quirúrgiques poden quedar tales en comparació amb les opcions de tela. Col·locar una mascareta de tela en la part superior combina la filtració superior d'una mascareta quirúrgica amb un ajust millorat.

Però existeixen altres maneres de fer que una mascareta quirúrgica s'ajusti millor. En un estudi dels CDC sobre la doble mascareta, van revelar nuar els extrems d'una mascareta quirúrgica i doblegar la tela perquè s'ajustés d'una manera més cenyida al voltant de la cara de l'usuari va funcionar gairebé tan bé com duplicar les mascaretes.

El més segur, que ho portin tots

Tant l'estudi dels CDC com la recent recerca deChapelHill van trobar que l'ús de mascaretes funciona millor quan totes dues persones que interactuen usen mascaretes ben ajustades.

«La millor manera de portar mascareta doble és quan vostè i la persona amb la qual està interactuant tenen posada una mascareta», va dirSickbert-Bennett.

Aquest enfocament universal podria aconseguir una reducció del 95% en les partícules infeccioses, sense importar quina opció triïn les persones, va concloure l'estudi dels CDC.

tracking