Diari Més

És la Covid una malaltia d'hivern? Això diuen els experts

S'apropa el segon estiu de covid, però el ritme de vacunació és alt a occident

Imatge d'arxiu de persones passejant per Gibraltar.

Gibraltar permetrà anar sense mascareta i obrirà la restauració fins a les dues de la matinadaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

S'apropa l'estiu i malgrat que el ritme de vacunació és alt en tot Occident, la por a noves ones de coronavirus relacionades amb la relaxació de les mesures està entre els experts de tot el món.

Tal com recull elDailyMail, els experts sobre la pandèmia al Regne Unit creuen que és probable que existeixin rebrots a l'estiu. En el pitjor dels casos, es podrien aconseguir mortalitats semblants a les de gener.

Però aquests experts tenen una esperança: el bon temps. Molts experts creuen que el coronavirus es propaga més i amb més facilitat a l'hivern. Però aquesta afirmació no està acceptada encara per complet.

Durant l'any passat, una multitud d'estudis van buscar patrons estacionals en l'activitat viral, però molts no van arribar a conclusions fermes. Ni un sol organisme científic important ha estat disposat a etiquetar a la Covid-19 com un virus d'hivern.

Però confirmar-ho o no seria clau. Si el coronavirus és estacional, com la grip, els sistemes sanitaris poden preveure'l i preparar augments de llits, ventiladors i personal per a un augment inevitable en els casos. A curt termini, significaria que gairebé es podria viure un estiu de llibertat.

La majoria dels virus respiratoris apareixen gairebé exclusivament entre novembre i març, per la qual cosa no seria forassenyat que el coronavirus es comportés igual. Altres virus, com el refredat comú, apareixen durant tot l'any, però es concentren en l'hivern.

Però molts científics diuen que això no és suficient per a treure conclusions fermes, la qual cosa apunta a evidència contradictòria. En primer lloc, estan els exemples de països que van experimentar els seus majors augments sobtats en ple estiu.

els Estats Units va veure com els casos van augmentar a més de 70.000 per dia al juliol. Al gener, Xile va veure com els casos es van duplicar en l'espai d'un mes, augmentant a més de 4.000 nous casos per dia malgrat les seves temperatures altes. Mentrestant, el Brasil i l'Índia s'han vist fortament afectats per Covid-19 la setmana passada: el Brasil ha vist més de 450.000 casos nous, mentre que l'Índia va tenir gairebé dos milions.

El doctor DavidStrain, professor clínic sènior de la Facultat de Medicina de la Universitat deExeter, diu: «L'any passat va haver-hi massa variables per a comprendre realment quant va afectar el clima a la propagació de laCovid. Només una vegada que hàgim vist més dades a llarg termini, podrem començar a prendre decisions».

Altres científics s'atreveixen a més. El professor Lawrence Young, viròleg de la Universitat deWarwick, diu que el pes de les proves és ara tal que està «cautelosament confiat» que «les infeccions perCovidromandran baixes en l'estiu i continuaran apareixent en l'hivern». PaulHunter, professor de Medicina en la Universitat deEastAnglia, agrega que considerar a la Covid-19 com a virus d'hivern és de «sentit comú».

No tant la temperatura com el comportament humà

El consens general és que, sí, laCovidés estacional. Però un virus estacional no sols significa que el virus canvia quan s'exposa a diferents temperatures; l'estacionalitat també es refereix a com es comporten els humans en diferents climes i com això influeix en la propagació de virus com la Covid-19.

El professor Young diu: «Quan fa fred, tendim a amuntegar-nos en espais amb poca ventilació. Això pot augmentar la probabilitat d'infecció. Quan fa calor, passem més temps a l'aire lliure en àrees grans i obertes, on el risc de transmissió és molt baix».

Això, en part, explica per què la grip es transmet desbocada en els mesos més freds i es diu que és la raó per la qual els casos deCovidvan augmentar ràpidament al setembre.

El doctorStraindiu: «La primera vegada que vam veure (al Regne Unit) un retorn marcat de laCovidva ser després del cap de setmana festiu d'agost, quan va ploure molt. Per primera vegada des que va començar l'estiu, la gent es va veure obligada a refugiar-se a l'interior».

Els termes escolars s'esmenten sovint com a factors que influeixen en l'estacionalitat dels virus. El professor Pablo Murcia, viròleg de la Universitat de Glasgow, diu que la majoria dels refredats primer els agafen els nens i els porten a la resta de la família. «Quan les escoles tornen de les vacances d'estiu, és sovint quan veiem que els virus estacionals comencen a augmentar», agrega.

La llum solar i el virus

Però encara més sorprenent és la creixent evidència que les partícules virals de Covid-19 també es veuen afectades pel clima: estudis recentment publicats han suggerit que els nivells més alts de llum solar redueixen el risc de transmissió.

A principis d'aquest mes, investigadors de la Universitat de Liverpool van suggerir que això es devia al fet que l'augment de la radiació ultraviolada, la llum emesa pel sol, pot danyar les cèl·lules de laCovid. Els investigadors van estudiar infeccions en més de 300 ciutats de tot el món i van trobar una clara correlació entre l'augment de la radiació ultraviolada i una reducció en la velocitat a la qual es propaga el virus.

També és intrigant l'evidència que suggereix que laCovidpot ser menys mortal en l'estiu, i encara que això no afecta les taxes de transmissió, pot reduir el nombre de víctimes als hospitals.

La setmana passada, els investigadors de la Universitat d'Edimburg van publicar una anàlisi de dades dels EUA, Itàlia i el Regne Unit, i van trobar que les morts perCovideren menors en les àrees amb més llum solar.

El doctor RichardWeller, dermatòleg consultor i coautor de l'estudi, sosté que la llum solar és protectora perquè fa que la pell alliberi òxid nítric, un compost natural que s'ha demostrat que redueix la gravetat dels símptomes de laCovid.

Segons el professor Young, la resposta podria ser molt més senzilla. «La calor i la humitat afecten els virus», diu. «Si prenem la grip com a exemple, sabem que les cèl·lules no sobreviuen en aquestes condicions, essencialment s'assequen i, per tant, es tornen menys infeccioses».

Els coronavirus, com la Covid-19, són el que es coneix com a 'virus d'embolcall'. Això significa que hi ha una membrana grassa al voltant de la cèl·lula viral, per a protegir-la de coses en l'atmosfera que podrien destruir-la, com el clima fred.

«El clima càlid fa que aquesta membrana sigui més fluida i inestable, deixant al virus més vulnerable, fàcil de destruir i menys infecciós», diu Young.

Els primers estudis suggereixen que la Covid-19 reacciona de manera similar al fred que altres coronavirus, com elSARSi elMERS. El professor Young assenyala exemples del món real que semblen servir com a evidència addicional: «Hem vist una gran quantitat de brots a les fàbriques d'envasament de carn. Això pot haver-se d'al fet que les baixes temperatures proporcionen a les gotes deCovidun entorn en el qual poden prosperar».

El final de l'efecte de la vacuna

Els experts diuen que, al setembre, la protecció atorgada per les vacunes pot, en uns pocs milers de casos, començar a disminuir. Això, juntament amb el petit nombre de persones no vacunades,més el 10% per al qual la vacuna no funciona, podria portar les coses al límit.

El professorHunterestà d'acord: «L'any passat, els casos van començar a créixer prou com per a afectar les hospitalitzacions a fins d'agost. Però enguany, donades les vacunes, les xifres podrien començar aaugmentar a l'octubre o novembre».

Però no tot és pessimisme: una vacuna de laCovidde reforç a la tardor, potencialment combinadaamb una vacuna contra la grip, evitarà que es repeteixi l'hivern passat, diuen els experts.

El doctorStraindiu: «Una injecció de reforç al setembre, juntament amb el llançament habitual de la vacuna contra la grip, és la mesura més intel·ligent que podem prendre.LaCovidtornarà, no tinc molts dubtes sobre aquest tema. Necessitem col·locar una tanca protectora al voltant dels vulnerables quan ho faci».

tracking