Diari Més

Quan es podrà començar a treure la mascareta a Espanya

Els ciutadans d'Israel ja poden caminar pel carrer sense mascareta

Primer pla d'una dona que duu mascareta.

mascareta covid coronavirus societatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacuna contra el coronavirus funciona i prova d'això és que el país amb més dosis administrades (en proporció a la seva població), Israel, ha aixecat ja l'ús de les màscares en espais oberts. Quan podrà Espanya prendre una decisió similar?

Tal com recull el diari Redacció Mèdica, Salut Pública espanyola estima que l'adéu a la màscara a l'aire lliure arribi entre agost i cap d'any. La Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (Sempsph)veu factible aquest escenari, encara que dependrà de la vacunació i la incidència acumulada del moment.

RafaelOrtí, president de laSempsph, va declarar a Redacció Mèdica: «La màscara la deixarem quan un 50 o un 70% de la població estigui vacunada, dependrà del ritme de la vacunació. Voldria creure que per a l'estiu, a l'agost, això succeeixi».

Julián Domínguez, cap del Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Universitari de Ceuta i membre de laSempsph, té una visió no tan optimista: «Això podria passar a la finals d'any com a mínim. Podrem estar així quan tinguem una immunitat poblacional d'un 50 o 70%. Si la incidència acumulada comença a reduir-se d'una forma important, en aquest moment caldria plantejar-se, però no en distàncies curtes, sinó en espais públics oberts».

«La vacunació universal i massiva que s'ha realitzat ha permès que s'implementin aquestes noves mesures. Aquesta és la causa que puguin començar a tornar a una vida normal», va afegir Domínguez.

A Europa la tendència és similar: el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC), obre la possibilitat a relaxar l'ús de la màscara entre immunitzats amb la vacuna, segons un nou document de recomanacions per al control de la pandèmia, recollit per Redacció Mèdica.

«A mesura que avança el desplegament de la vacunació, és encoratjador tenir recomanacions basades en evidència que la immunització pot permetre lentament la relaxació d'intervencions com l'ús de màscares i el distanciament social. Si bé la relaxació de les mesures de protecció ha de fer-se gradualment i sobre la base d'avaluacions acurades dels riscos involucrats, confiem que una major cobertura de vacunació tindrà un impacte positiu i directe per a tornar a la vida normal», va dir AndreaAmmon, directora de l'organisme.

tracking