Diari Més

Els riscos de no posar-se la segona dosi de la vacuna contra el coronavirus

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V... Gran part de les vacunes necessiten dues dosis per ser 100% efectives

Detall d'una dona rebent una dosi de la vacuna anticovid.

Detall d'una dona rebent una dosi de la vacuna anticovid.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de vacunes desenvolupades contra el coronavirus precisen de dues dosis. És el cas de la dePfizer, la de Moderna, la deAstraZenecao la russa Sputnik. En canvi, només la de Johnson & Johnson s'administra en una sola dosi. Però en el cas de les anteriors, no completar la pauta té els seus riscos.

Tal com recull en un reportatge la BBC, no posar-se la segona dosi suposa que la persona no està degudament protegida. «Les dades que tenim mostren que la persona està protegida amb dues dosis. Si té només una, no ha completat el pla i no està degudament vacunada», diu la doctora IsabellaBallalai, vicepresidenta de la Societat Brasilera d'Immunitzacions.

Bé és cert que la primera dosi ja dóna protecció, però no dins dels paràmetres establerts per institucions com l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Un altre aspecte negatiu de quedar-se amb una sola dosi és la falsa sensació de seguretat que pot tenir la persona vacunada, portar una vida normal i pensar que és immune a la Covid-19.

I què ocorre si una persona que ha rebut la primera dosi no rep la segona? Ha de començar de zero o es pot posar la segona dosi en qualsevol moment?

«Si s'ha superat el termini màxim per a rebre la segona dosi, pot ser necessari reiniciar la pauta de vacunació, ja que totes les dades d'eficàcia que tenim estan basats en un protocol», assenyala la immunòloga CristinaBonorino, professora titular de la Universitat Federal de Ciències de la Salut de Porto Alegre. «Si no enscenyim en això, no podem garantir la immunització», afegeix.

«No han de retardar-se, però si tenen algun imprevist, és important rebre la segona dosi al més aviat possible per a obtenir una bona resposta immunològica», diuIsabelaBallalai.

«Necessitem que aquesta informació es difongui en televisió, en les xarxes socials i en tots els mitjans, perquè la població no s'oblidi de prendre la segona dosi de la vacuna en les dates indicades», conclou.

tracking