Diari Més

Un nou informe revela que la mort de la professora de Marbella sí que va poder estar relacionada amb AstraZeneca

Contradiu el resultat provisional de l'autòpsia de la dona, que va morir el passat mes de març

Una xeringa i una ampolleta de la vacuna d'AstraZeneca contra la covid-19.

Sanitat acorda ampliar com a mínim fins als 65 anys per vacunar amb AstraZenecaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou informe de l'autòpsia apunta a la vacuna com a possible causa de la mort de la professora de Marbella (Màlaga) natural de Cartagena que va morir el passat 16 de març, dues setmanes després que li administressin la primera dosi d'AstraZeneca.

Segons ha avançat aquest divendres el diari 'Sur' i ha confirmat la viceconsellera andalusa de Salut, Catalina García, el nou informe contradiu el resultat provisional de l'autòpsia, plasmat en un informe preliminar en el qual s'indicava que no s'havien trobat vincles entre la mort i l'administració de la vacuna.

Aquest primer informe es va remetre al Jutjat d'Instrucció número 1 de Marbella, que es va fer càrrec de la recerca judicial després de rebre un escrit de la família de la professora en el qual demanava que es realitzés una autòpsia per a aclarir què li havia passat.

En els últims dies, el servei d'Anatomia Patològica ha rebut els resultats de les proves complementàries a l'autòpsia, i els especialistes suggereixen que el quadre que va presentar la professora pot guardar relació amb la vacuna d'AstraZeneca i han remès un nou informe al jutjat.

En declaracions als periodistes a Villacarrillo (Jaén), la viceconsellera de Salut ha recordat que el primer informe assenyalava que la professora va morir per un «vessament cerebral a causa de l'aneurisma» i «no establia causa-efecte amb la vacunació».

L'informe definitiu, ha assenyalat García, indica que la causa de la mort continua sent la mateixa, però que hi ha «una possible causalitat amb alguns efectes descrits en els últims escrits científics» sobre la vacuna.

«Això hauran d'analitzar-ho farmacovigilància i l'Agència Espanyola del Medicament, que és on es deriven tots els informes», ha afegit.

La història clínica de la docent, l'estudi de mostres al microscopi i les anàlisis realitzades descarten la presència de malalties prèvies que predisposessin a la dona a sofrir un trombe, assenyala el diari 'Sur'.

Pel que sembla, l'episodi sofert per la professora podria encaixar amb el conegut com VIPIT, terme encunyat recentment per un grup d'hematòlegs alemanys per a definir la síndrome de trombocitopenia protrombòtica immune induïda per la vacuna, una reacció adversa molt excepcional.

La professora, de 43 anys i mare de dos fills, va morir el passat 16 de març després d'haver acudit fins a tres ocasions a l'hospital per malestar general després que li inoculessin la vacuna.

La viceconsellera de Salut ha transmès un missatge de «tranquil·litat», ja que la possibilitat que una persona que es contagiï del virus sofreixi un episodi tromboembòlic és del 16,5%, mentre en una persona que es vacuni amb AstraZeneca és del 0,00034%.

MÉS INFORMACIÓ

Investiguen la mort d'una professora de Marbella després de rebre la vacuna d'Astrazeneca

tracking