Diari Més

Injecten vacunes per a gossos en lloc de vacunes contra la covid a més de 100 persones a Xile

Dos veterinaris estan sent investigats pels fets

Una infermera de l'Hospital Clinic de Barcelona administra la vacuna Pfizer BioNTech a un sanitari aquest diumenge.

Catalunya ha posat un 57% de les vacunes disponibles, 4.575 ahir diumengeEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos veterinaris estan sent investigats en el nord de Xile per haver inoculat suposadament almenys a un centenar de persones amb vacunes per a gossos per a combatre la covid-19.

Els fets haurien succeït a l'abril de 2020 a la ciutat de Calama, en la desèrtica Regió de Antofagasta, quan a Xile les vacunes contra la covid-19 encara no estaven autoritzades en cap país.

La secretària Regional Ministerial de Salut en la zona, Rossana Díaz, va explicar que un dels professionals qüestionats hauria difós un estudi fals sobre l'efectivitat de la vacuna óctuple (receptada per a prevenir distemper, parvovirus, parainflueza, entre altres patologies) en éssers humans i promogut aquest tractament.

Les autoritats judicials investiguen als imputats per no complir amb la norma sanitària i exercir de manera il·legal la professió de mèdic cirurgià, encara que la funcionària va reconèixer que de moment només s'ha pogut confirmar que un dels veterinaris va inocular efectivament amb la vacuna canina.

Thank you for watching

«Els antecedents de tots dos professionals han estat enviats a la fiscalia de Calama perquè també pot haver-hi sancions penals per a aquestes accions», va afegir la funcionària. Per part seva, el Col·legi Mèdic Veterinari de Xile va assenyalar en un comunicat públic que prendria accions penals a causa de la gravetat de les denúncies: «Rebutgem qualsevol activitat realitzada per metges veterinaris que atemptin contra la salut de les persones», van afirmar.

Des de l'inici de la pandèmia al març de 2020, més d'1,13 milions de persones a Xile han contret covid-19 i 25.317 han mort, als quals caldria afegir prop de 8.000 casos sospitosos que no compten amb la confirmació d'una PCR.

Malgrat ser un dels països amb major percentatge de població vacunada del món, amb 7,7 milions de persones que ja han rebut almenys una dosi, la xarxa hospitalària xilena passa per moments crítics i s'acosta a la seva màxima capacitat.

tracking