Diari Més

Descobreixen un biomarcador que prediu la mortalitat de pacients amb covid

L'estudi de l'Hospital Virgen de la Victoria i l'Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga s'ha publicat a la revista 'Clinical Nutrition'

L'estudi ha comptat amb la participació de 127 pacients de la primera onada de la pandèmia.

covid-19, covid, coronavirus, pandèmia, PCR, sanitaris, testEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'Hospital Virgen de la Victoria i l'Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA)han descobert unbiomarcadorque prediu la mortalitat de pacients per la covid-19 amb més exactitud que els paràmetres utilitzats i coneguts fins al moment.

L'estudi, que ha estat publicat a la revistaClinicalNutritions'ha dut a terme pel servei d'Endocrinologia i Nutrició, i ha emprat de manera pionera un factor de mesura denominat «Angle de Fase», que s'emprava anteriorment en pacients amb problemes de nutrició, ha informat aquest divendres la Junta en un comunicat.

«És com un electrocardiograma però de la cèl·lula, que mesura la integritat de la membrana cel·lular», i s'ha mostrat com «el millor marcador de pronòstic» d'evolució dels pacients hospitalitzats per covid-19, segons el comunicat.

A més, aquest paràmetre és fàcil d'aplicar al llit del malalt amb unimpedanciòmetre, que pot transportar-se fàcilment, la qual cosa facilita aquest tipus de mesura.

En aquest estudi, liderat pel responsable de la unitat de Nutrició d'aquest centre hospitalari, José Manuel García Almeida, s'ha integrat el node de recerca deCIBERobn.

Ha comptat amb la participació de 127 pacients que van ingressar a l'Hospital Virgen de la Victoria a l'abril de 2020 durant la primera onada de la pandèmia, als quals se'ls va dur a terme un seguiment de tres mesos.

Els investigadors van determinar tots els marcadors de pronòstic de l'evolució de la covid-19 i l'Angle de Fase, de manera que els nivells baixos d'aquest factor van suposar dues vegades i mitja més de risc de tenir un desenllaç fatal en pacients ingressats per coronavirus.

L'investigador principal d'aquest estudi, l'especialista José Manuel García Almeida, explica que es tracta d'un projecte «molt il·lusionant», sobretot en el context de l'inici de la pandèmia en «una malaltia tan desconeguda fins aquest moment», en la qual necessitaven tenir més informació sobre els factors de risc i de mortalitat en els malalts ingressats.

Afegeix que gràcies al seu treball «en primera línia» d'atenció a aquests malalts, li va semblar interessant utilitzar aquestes eines que ja empraven a la seva unitat per a pacients amb problemes de nutrició.

Així va sorgir el projecte d'aplicar el paràmetre d'Angle de Fase per la valoració dels malalts ambcovidi l'anàlisi dels seus resultats.

L'Angle de Fase mesura la salut cel·lular, per això es relaciona amb la nutrició i també amb la inflamació i amb la gravetat dels processos, ha explicat l'especialista.

Ha afegit que es tracta d'una tècnica molt senzilla que es realitza a peu de llit amb uns adhesius amb forma d'elèctrodes, i que en tan sols uns minuts permet obtenir els resultats per valorar l'evolució que pot tenir el pacient.

En aquest estudi, han col·laborat també especialistes i tècnics de l'IBIMA, i ha comptat amb l'assessorament d'experts deCoruña, Florència (Itàlia) i la Universitat de Dakota del Nord (els EUA).

tracking