Diari Més

Drets fonamentals

Condemnat a tres anys de presó un islamòleg algerià per «ofensa a l'islam»

Va publicar a les xarxes socials que algunes històries de l'Alcorà son «mites»

Imatge d'arxiu de Said Djabelkheir.

Condemnat a tres anys de presó un islamòleg algerià per «ofensa a l'islam»Viquipèdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Justícia algeriana ha condemnat aquest dijous a l'islamòleg Said Djabelkheir a tres anys de presó per «ofensa a l'islam» després que publiqués diversos comentaris sobre la religió en les seves xarxes socials, un «esgarrifós» revés per a la llibertat d'expressió, segons va denunciar Amnistia Internacional (AI).

Aquest expert en sufisme, de 53 anys d'edat, haurà de pagar a més una multa de 50.000 dinars (equivalent a 310 euros) per declarar al gener de 2020 que algunes històries de l'Alcorà són "mites" i que certes dites del profeta són «apòcrifes», la qual cosa li ha valgut nombroses amenaces de mort.

«Castigar a algú per la seva anàlisi de les doctrines religioses és una violació flagrant dels drets a la llibertat d'expressió i la llibertat de creença, fins i tot si els comentaris són considerats ofensius per uns altres», va defensar la directora d'AI per a Orient Mitjà i Àfrica del Nord, Amna Guellali, en un comunicat de premsa.

L'ONG va criticar que la Justícia no hauria de jutjar les creences i opinions religioses de les persones i va demanar l'anul·lació immediata de la seva condemna, així com la derogació dels articles del codi penal que criminalitzen els drets a la llibertat d'expressió, opinió o creences.

El també periodista va assegurar a Amnistia no haver rebut cap notificació sobre el seu judici -celebrat el passat 1 d'abril- ni tampoc haver estat citat per a declarar davant el jutge, per la qual cosa va descobrir els càrrecs que se li imputaven a través de les publicacions en internet dels lletrats de l'acusació.

Djabelkheir, que es troba actualment en llibertat mancant una ordre de detenció, apel·larà la setmana vinent la decisió del tribunal.

A l'octubre de 2020, un tribunal algerià va dictar una sentència de 10 anys de presó contra l'activista de l'Hirak (moviment de protestes socials), Yacine Mebarki, per «incitació a l'ateisme», tot i que posteriorment la condemna va ser reduïda a un any.

El militant va ser detingut el passat 30 de setembre després d'un registre domiciliari en el qual les forces de seguretat van trobar exemplars religiosos i un antic llibre de l'Alcorà amb una fulla arrencada. L'article 160 del Codi Penal algerià estipula penes d'entre cinc i deu anys de presó «per a qui voluntàriament i en públic destrueixi, mutili, degradi o profani el llibre sagrat».

tracking