Diari Més

Meteorologia

Aquesta nit es podrà veure una pluja d'estels lírids

Són fragments del cometa C/1861 G1 (Thatcher)

Las líridas.

Aquesta nit es podrà veure una pluja d'estels líridsATLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pluges de meteors són un dels esdeveniments astronòmics que més criden l'atenció i, encara que durant l'estiu es donen les més conegudes, durant la primavera ja pot veure's aquest fenomen. És el cas dels Lírids, que tindran la seva màxima activitat durant la nit d'aquest 22 abril de 2021, segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).

Concretament, els Lírids es donen entre el 16 i el 25 d'abril i són visibles a'hemisferi nord. També ho són a l'hemisferi sud, però a un menor ritme. De fet, la seva taxa mitjana d'activitat en el nostre hemisferi és de gairebé 20 meteors per hora, a una velocitat de 49 quilòmetres per segon.

Es tracta, per tant, d'una pluja de meteors discreta, encara que alguns anys s'incrementa la seva activitat fins més de 100 meteors per hora, encara que no se sap amb exactitud en quin any es produeix aquest fet.

Per què es produeix aquesta pluja d'estrelles?

La pluja d'estels lírids són fragments del cometa C/1861 G1 (Thatcher), un cometa de llarg període que orbita al voltant del Sol una vegada cada 415 anys. «Com tots els anys per aquestes dates, la Terra travessa un anell poblat amb fragments despresos del cometa Thatcher. Quan un d'aquests fragments (o meteoroides) entra en contacte amb l'atmosfera terrestre, es calcina per la fricció amb l'aire, creant així la resplendor lluminosa que coneixem com a meteor o estrella fugaç», expliquen des de l'IGN.

tracking