Diari Més

Sanitat descarta avançar la vacunació de caixeres i empleades de la llar

La ministra Darias insisteix que «el factor de risc més important associat a la covid és el factor edat» i que el pla no tornarà prioritzar a col·lectius professionals

Imatge d'arxiu d'una caixera d'un supermercat.

Sanitat descarta avançar la vacunació de caixeres i empleades de la llarEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central no té intenció, almenys de moment, de prioritzar en la vacunació nous grups professionals com ja va fer, al marge del personal sanitari, al febrer i març amb els quals va denominar «treballadors essencials», els dos milions de professors, policies, bombers i militars, fonamentalment, als quals va inocular la primera dosi d'AstraZeneca i que encara segueixen als llimbs a l'espera que decideixin què fer amb la segona inoculació.

Carolina Darias va rebutjar al Congrés qualsevol nova drecera per als col·lectius laborals, però no per la mala experiència dels «treballadors essencials» amb AstraZeneca, sinó perquè va assegurar que «el factor de risc més important associat al covid és el factor edat» i que, per tant, la prioritat és anar immunitzant a les persones de més edat que no han estat inoculades, un llistó que encara està entre els 70 i els 85 anys en la majoria de les comunitats.

Darias responia a la diputada d'EH Bildu Mertxe Aizpurúa que li va preguntar si Sanitat tenia intenció d'incloure a les «treballadores i treballadors de supermercats, cures i llar com a essencials en l'estratègia de vacunació». «Caixeres i cuidadores, dones en la seva majoria. Que van ser essencials per a treballar, però no són essencials per a vacunar. Facin el que és de justícia i vacunin-les», va reclamar la parlamentària abertzale. «Elles no van voler ser essencials, però ho van ser. Fa un any les aplaudia i encoratjava, i en casos se'ls sotmetia a assetjament pel seu treball. Ara són invisibles, ja no són essencials», va recriminar Aizpurua.

«Tots els col·lectius tenen dret a vacunar-se, però una vegada que estiguin aquells amb més risc, que és el grup amb més edat», va reiterar Darias. «La vacunació segueix conforme a un procés exquisit i rigorós, que és l'estratègia de vacunació. Amb uns principis ètics que protegeixen els vulnerables», li va recordar.

tracking