Diari Més

Les gotes generades en tirar la cadena del vàter poden ser focus de transmissió de la covid

Els banys públics són una font de transmissió, ja que estan relativament confinats, els utilitzen moltes persones i poden no estar ventilats

L'impacte econòmic de llençar residus al vàter suposa uns sobrecostos d'entre 500 i 1000 milions d'euros a Europa.

Cada persona llença al vàter 1,5 kg de tovalloletes i altres residus d'higiene personal a l'anyPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi publicat a la revista 'PhysicsofFluids' demostra com els banys públics podrien ser un focus de transmissió de malalties, especialment si no tenen una ventilació adequada o si els vàters no tenen tap.

La descàrrega d'un vàter pot generar grans quantitats d'aerosols que contenen microbis, ja que solen trobar-se a l'orina, la femta i els vòmits. Això inclouria patògens com la covid-19.

Per aquest motiu els banys públics són una font de transmissió del coronavirus, ja que estan relativament confinats, experimenten un gran tràfic de persones i poden no tenir una ventilació adequada.

Els investigadors van analitzar tres escenaris diferents: descàrrega del vàter, descàrrega del vàter amb tapa i descàrrega de l'urinari. Es va examinar les dades per a determinar l'augment de la concentració d'aerosols, el comportament de les gotes de diferents grandàries, l'altura a la qual s'elevaven i l'impacte de cobrir el vàter.

Van arribar a la conclusió que amb les descàrregues hi havia un augment substancial dels nivells d'aerosol amb desenes de milers de gotes. Tant l'excusat com l'urinari van generar grans quantitats de gotes de grandària inferior a 3 micròmetres, la qual cosa suposa un important risc de transmissió si contenen microorganismes infecciosos. A més, eltamanytan petit d'aquestes gotetes fa que es mantinguin suspensió durant molt de temps.

Les gotes es van detectar a altures defins a1,5 metres durant 20 segons o més després d'iniciar la descàrrega.

A part dels aerosols més petits, els aerosols comparativament més grans també suposen un risc en zones poc ventilades. S'evaporen ràpidament en l'ambientperòels microbispodenquedar suspesos a l'aire durant diverses hores.

tracking