Diari Més

Consum

El preu de l'electricitat serà un 59% més car que la mitjana de l'abril dels últims 8 anys

L'OCU preveu un increment de 7 euros a la factura en una llar tipus i en dos mesos haurà pujat 14 euros

Imatge d'arxiu d'un quadre elèctric.

El preu de l'electricitat serà un 59% més car que la mitjana de l'abril dels últims 8 anysPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de l'electricitat a l'abril serà un 59% més car que la mitjana dels últims vuit anys en aquest mateix mes i aconseguirà al tancament 62,23 euros/megavat hora (MWh), ha indicat aquest dimecres l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

De mantenir-se els actuals preus en el mercat majorista i si no baixen durant l'última setmana d'abril, una cosa poc probable per a l'OCU, el preu serà un 24% més car que en el mateix mes de 2019, que va ser el següent més car.

Tradicionalment, abril és un mes amb el preu de l'energia baix, però el 2021 és un 59% més car que el preu mitjà d'abril des que existeix en Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC) o tarifa regulada.

El preu de l'electricitat a l'abril serà 3,5 vegades més car que el 2020, quan es van donar uns preus extraordinàriament baixos i anòmals en la fase més restrictiva de l'activitat per a frenar l'extensió de la pandèmia del coronavirus.

La factura de la llum s'incrementarà en 7 euros

Segons estimacions de l'OCU, la pujada del preu de l'electricitat suposarà un increment de 7 euros en la factura d'una llar amb una potència contractada de 4,6 quilowatts i un consum de 3.500 quilowatts hora a l'any.

La factura d'aquesta llar ascendiria a l'abril, segons els càlculs de l'associació, a 69,14 euros, davant dels 62,25 euros al març passat, un mes en què també va pujar la factura.

Segons OCU, en només dos mesos la factura de l'electricitat s'ha incrementat en 14 euros.

Darrere de la pujada de la llum, està l'increment del preu dels drets d'emissió de CO₂ i el del preu del gas utilitzats pels cicles combinats per a la producció d'energia elèctrica, segons la font

L'OCU ha explicat que no són els cicles combinats els que estan fixant el preu en el mercat majorista espanyol, sinó les plantes de generació hidroelèctrica, que són suficients, amb la resta de les tecnologies més econòmiques, per a cobrir la demanda de la major part de les hores durant abril.

L'associació diu que les centrals hidroelèctriques, malgrat tenir costos més baixos, aprofiten l'oportunitat que els ofereix el sistema marginalista pel qual es regeix el mercat elèctric i la seva capacitat per a regular la producció per a oferir la seva energia a un preu només lleugerament inferior al de les tèrmiques i cicles combinats.

L'OCU ha denunciat que el sistema marginalista de l'Operador del Mercat Ibèric d'Electricitat (OMIE) facilita que l'increment dels costos de determinades tecnologies s'aprofitin sistemàticament per a generar ingressos extraordinaris en la resta de les tecnologies, fins i tot quan les més cares ni tan sols són necessàries per a cobrir la demanda.

L'OCU demana a la CNMC que investigui

L'associació ha demanat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que vigili les anòmales pujades del preu de l'electricitat que s'han produït al llarg de 2021 i obri una recerca per assegurar la transparència en la fixació del preu.

A més, considera necessari un canvi legislatiu que limiti els beneficis extraordinaris que genera el sistema de fixació de preus i critica que el Govern no hagi complert el seu compromís d'introduir canvis normatius per a acabar amb la sobrerretribució que reben en el mercat majorista determinades tecnologies, com la hidroelèctrica.

El preu de l'electricitat en el mercat majorista té un pes de gairebé el 35% en la tarifa regulada o PVPC, la qual cosa té el seu reflex en el rebut de la llum dels consumidors acollits a ella.

Per a demà, dijous 22, el preu mitjà en el mercat majorista, on es casen els preus per a l'endemà, serà de 74,41 euros/MWh, amb un màxim de 85,92 euros/MWh a les 22 hores i un mínim de 65,16 euros/MWh a les 16 hores.

En els 15 primers dies d'abril, el preu de l'electricitat en el mercat majorista ha pujat un 60% respecte al tancament de març i s'ha situat en 58,13 euros/MWh, impulsat per la pujada del gas i dels drets de CO₂, segons el grup de consultoria energètica ASE, que ha assenyalat que està un 60% per sobre de la mitjana d'un mes d'abril dels últims cinc anys.

tracking