Diari Més

Transport

El Govern proposa a la UE cobrar peatges a les autovies

És una de les mesures encaminades a la recuperació econòmica

Una autovia.

El Govern proposa a la UE cobrar peatges a les autoviesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha inclòs en el pla de recuperació que remetrà a Brussel·les abans del pròxim 30 d'abril la possibilitat d'introduir peatges en la xarxa d'autovies, amb l'objectiu de garantir els fons necessaris per a la conservació de la xarxa de carreteres.

A tancament de 2019, el dèficit en aquesta partida ascendia a 7.500 milions d'euros, atès que l'aixecament dels peatges ha fet gratuïts diversos trams de les principals vies del país, la qual cosa suposa un minvament d'ingressos i menys fons per a escometre obres en les carreteres.

Entre les mesures que l'Executiu de Pedro Sánchez ha promès a Brussel·les en el marc de la recepció de 140.000 milions d'euros dels fons europeus es troba la revisió del finançament de les autovies per a establir un sistema d'ingressos.

«Es revisarà el finançament de les vies d'alta capacitat i s'establirà un sistema d'ingressos que garanteixi els fons necessaris per a la conservació de la xarxa viària estatal», assenyala en un dels seus punts el denominat Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En aquest sentit, Espanya es troba a la cua dels grans països europeus per inversió en carreteres, amb només 22.489 euros per quilòmetre, segons dades de l'Associació d'Empreses de Conservació i Explotació d'Infraestructures (Acex), que situa a Itàlia, França i Alemanya per sobre dels 41.000 euros

El text que el Govern remetrà a la Comissió Europea torna a referir-se més endavant al seu pla: «Cal desenvolupar un sistema de pagament per ús de la xarxa de vies d'alta capacitat que permeti cobrir els costos de manteniment i integrar les externalitats negatives del transport per carretera com succeeix en la resta d'infraestructures».

Propostes

En diverses ocasions, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ja ha obert la porta a aquesta possibilitat, encara que descartant el pagament per part dels ciutadans que necessitin transitar per elles per motius de treball o qualsevol altre tipus de necessitat.

Per contra, sí que podria introduir-se un sistema que permeti ingressar diners a les arques públiques a través del pagament per part de les activitats econòmiques que es beneficien de la infraestructura pública, és a dir, d'empreses la circulació de les quals per les autovies els fa ser més competitius en la seva activitat.

tracking