Diari Més

Un informe confirma els incompliments de producció de vacunes de les grans farmacèutiques

Hi ha països com els EUA, Israel i el Regne Unit que ja han inoculat gran part de la població, en contrast amb la UE

Imatge de vials buits dins una planta de producció de vacunes.

Un informe confirma els incompliments de producció de vacunes de les grans farmacèutiquesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les grans empreses farmacèutiques van incomplir el seu compromís amb la Unió Europea (UE) de produir i garantir la distribució de les vacunes contra la covid-19 perquè «arribin a tothom» sense necessitat de prendre «mesures extraordinàries», va afirmar Corporate Europe Observatory (CEO).

Segons un informe de l'organització, la Federació Europea d'Indústries Farmacèutiques (EFPIA) es va comprometre a garantir una distribució «justa» de les vacunes sense necessitat de prendre «mesures extraordinàries», com l'aixecament de patents, en reunions que va mantenir amb la Comissió Europea (CE) al desembre de 2020.

Les trobades van tenir lloc abans de l'aprovació de les vacunes per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA), precisa CEO, un grup de recerca sense ànim de lucre l'objectiu declarat del qual és «exposar els efectes de la intriga empresarial en la formulació de polítiques de la UE».

Segons CEO, l'EFPIA va dir el següent: «Tot està en bones mans, ens assegurarem que les vacunes arribin a tothom, no hi ha necessitat de mesures extraordinàries. Confiïn en nosaltres».

El responsable de l'informe de CEO, Kenneth Haar, va denunciar en declaracions a Efe que, en contra d'aquesta afirmació, existeix un «contrast molt fort entre les declaracions i la realitat», ja que tot just tres països (els Estats Units, Israel i el Regne Unit) tenen vacunada a gran part de la seva població.

Haar va sostenir que «gairebé la meitat dels països de tot el món no tindran un programa de vacunació efectiu fins dins de dos anys» davant el present «problema de capacitat de producció» de vacunes.

En l'informe, CEO es mostra favorable a ampliar la fabricació de l'antídot mitjançant «l'intercanvi de tecnologia» ja que en cas contrari, va afirmar el responsable de l'estudi, la pandèmia es prolongarà.

Accés universal a les vacunes

En la seva opinió, el club dels Vint-i-set «està sent complaent» amb les farmacèutiques, ja que es limita a escoltar els «grans» de la indústria i, a més, l'EFPIA «va pressionar perquè la UE rebutgi» la proposta de l'Índia i Sud-àfrica d'alliberar les patents que debat l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

Per a CEO el problema del subministrament radica en el «desinterès per muntar una capacitat de producció addicional», que es deriva «dels privilegis concedits a les empreses farmacèutiques per les normes sobre drets de propietat intel·lectual».

Haar va destacar que hi ha diverses empreses a tot el món que podrien produir l'antídot que frenés la crisi sanitària «si hi hagués una veritable voluntat de compartir la tecnologia».

«Ens hem posat en una situació en la qual el nostre destí el decideixen un grapat d'empreses privades. I això, vull dir, no és sostenible», va resoldre.

tracking