Diari Més

Economia

Les emissions de diòxid de carboni assoliran el pic més alt dels últims deu anys

La IEA pronostica una recuperació en la demanda d'energia que compensarà la baixada de 2020

Emissions de CO2 en una imatge d'arxiu.

Un grup de científics intenta convertir el CO2 en productes químics netsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es preveu que les emissions globals de CO₂ el 2021 assoleixin el pic més alt dels últims deu anys, segons l'informe publicat aquest dimarts per l'Agència Internacional de l'Energia (IEA, per les seves sigles en anglès). L'informe apunta que després del descens d'un 5,8% el 2020, el més gran de la història, les emissions poden repuntar un 4,8% a mesura que la demanda de carbó, petroli i gas creixi amb l'economia. L'increment suposaria més de 1.500 tones de CO₂ i seria el més gran de l'última dècada. A més, l'informe destaca que els fons covid i el desplegament de vacunes són un «un far d'esperança» en referència a la demanda energètica mundial que, segons pronostica, augmentarà un 4,6%.
Aquest augment representa una demanda del 0,5% per sobre dels nivells del 2019 que compensarà la baixada del 4% el 2020.

Pel que fa a els diferents tipus d'energia, s'apunta un augment anual del 6,2% en la demanda mundial de petroli. Tot i això, es mantindrà al voltant d'un 3% per sota dels nivells del 2019. L'informe també destaca que un retorn als nivells de demanda de petroli d'abans de la crisi sanitària hauria fet augmentar les emissions de CO₂ un 1,5% més, situant-los molt per sobre dels nivells del 2019.

La demanda de carbó augmentarà el 4,5% el 2021, amb més del 80% del creixement concentrat a Àsia. El segueix el gas natural que creixerà un 3,2% aquest any i les energies renovables, que van créixer un 3% en 2020 i es preveu que augmenti la seva demanda en tots els sectors clau: energia, calefacció, indústria i transport.

tracking