Diari Més

La suor evitaria morts per covid

La detecció precoç, clau segons científics

Suor

La suor evitaria morts per covidPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics han publicat els resultats preliminars d'un sensor de la suor que actua com a sistema d'alerta primerenca d'una imminent tempesta de citocines en pacients amb covid-19, la qual cosa podria ajudar els metges a tractar més eficaçment als pacients. Els resultats es presenten en la reunió de primavera de la Societat Química Americana (ACS).

«Especialment ara, en el context de la covid-19, si es poguessin monitorar les citocines proinflamatòries i veure la seva tendència a l'alça, es podria tractar als pacients de manera precoç, fins i tot abans que desenvolupessin els símptomes», afirma la doctora Shalini Prasad, investigadora principal del projecte, que presenta el treball en la reunió.

La detecció precoç és important perquè, una vegada desfermada la tempesta de citocines, la inflamació excessiva pot danyar els òrgans i causar malalties greus i la mort. En canvi, si els metges poguessin administrar esteroides o altres teràpies tan aviat com els nivells de citocines comencin a augmentar, podrien reduir-se les hospitalitzacions i les morts.

Encara que les anàlisis de sang poden mesurar les citocines, són difícils de realitzar a casa i no poden controlar contínuament els nivells de les proteïnes. Les citocines s'excreten en la suor a nivells més baixos que en la sang. Per a recollir suficient suor per a les proves, els científics han demanat als pacients que facin exercici, o han aplicat un petit corrent elèctric a la pell dels pacients. No obstant això, aquests procediments poden alterar per si mateixos els nivells de citocines, assenyala Prasad.

«Quan es tracta de citocines, hem descobert que cal mesurar-les en la suor passiva. Però el gran repte és que no suem molt, sobretot en ambients amb aire condicionat», diu. Prasad, que treballa a la Universitat de Texas, als Estats Units, calcula que la majoria de les persones només produeixen uns 5 microlitres, o una dècima de gota, de suor passiva en un quadrat de pell de 0,5 polzades en 10 minuts.

Per això, els investigadors volien desenvolupar un mètode extremadament sensible per a mesurar els nivells de citocines en petites quantitats de suor passiva. Es van basar en el seu treball anterior sobre un sensor de suor portàtil per a controlar els marcadors de la malaltia inflamatòria intestinal (EII). El dispositiu, similar a un rellotge de polsera, que està sent comercialitzat per EnLiSense LLC (una empresa cofundada per Prasad), mesura els nivells de dues proteïnes que es disparen durant els brots d'EII.

Quan s'emporta el dispositiu al braç, la suor passiva es difon en una tira de sensors d'un sol ús que es connecta a un lector electrònic. La tira de sensors, que conté dos elèctrodes, està recoberta d'anticossos que s'uneixen a les dues proteïnes. La unió de les proteïnes als seus anticossos modifica el corrent elèctric que circula pel lector electrònic. A continuació, el lector transfereix de manera sense fil aquestes dades a una aplicació de telèfon intel·ligent que converteix els mesuraments elèctrics en concentracions de proteïnes. Al cap d'uns minuts, la suor antiga es difon i la nova suor excretada entra en la tira per a la seva anàlisi.

Per al seu nou sensor de citocines (denominat SWEATSENSER Dx), els investigadors van fabricar tires sensores amb anticossos contra set proteïnes proinflamatòries: interleucina-6 (IL-6), IL-8, factor de necrosi tumoral-a (TNF-a), lligant inductor d'apoptosi relacionat amb el TNF, IL-10, proteïna induïda per interferó-alfa i proteïna C reactiva. Van inserir les tires en el seu dispositiu i, en un petit estudi d'observació, les van provar en sis persones sanes i cinc persones amb grip. Dos dels malalts van mostrar nivells elevats de citocines, i en tots els participants, les citocines en la suor passiva es van correlacionar amb els nivells de les mateixes proteïnes en el sèrum.

L'SWEATSENSER Dx va ser fins i tot prou sensible per a mesurar les citocines en pacients que prenien fàrmacs antiinflamatoris, que excreten citocines en el rang de concentració de pocs picogramos per mil·lilitre. El dispositiu va realitzar un seguiment dels nivells de citocines durant un màxim de 168 hores abans que fos necessari substituir la tira de sensors.

EnLiSense, en col·laboració amb els investigadors, està planejant ara assajos clínics del sensor de citocines en persones amb infeccions respiratòries. «L'accés als pacients amb covid-19 ha estat un repte perquè el personal sanitari està desbordat i no té temps per a provar dispositius en recerca –afirma Prasad–. Però continuarem provant-ho en totes les infeccions respiratòries perquè el desencadenant de la malaltia en si no importa, el que ens interessa és el que ocorre amb les citocines».

tracking