Diari Més

La UE podria no renovar el seu acord amb AstraZeneca per incomplir amb les entregues

Tot i això, posen en valor els «beneficis» de la vacuna

Un vial de la vacuna d'AstraZeneca.

AstraZeneca rebaixa al 76% l'efectivitat de la seva vacuna en un estudi als Estats UnitsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, va assegurar diumenge que la Unió Europea podria no renovar el contracte de vacunes amb AstraZeneca, per no haver respectat els terminis de lliurament als quals es va comprometre.

«La meva prioritat com a responsable de vacunes és que aquells amb els qui signem un contracte facin els lliuraments a temps», va dir el comissari en una entrevista en l'emissora francesa BFM TV.

Breton va lamentar que del contracte signat per a rebre 120 milions de dosis en el primer trimestre i 180 milions en el segon només arribessin 30 milions entre gener i març.

«Això ha creat problemes que tothom ha pogut veure. Res és definitiu, seguirem les negociacions», va assenyalar Breton.

L'eurocomissari francès va assegurar que el possible trencament vindria motivat per una qüestió de terminis i respecte de les condicions del contracte, que arriba a la seva fi el 30 de juny, i no per una qüestió mèdica.

«Veient les xifres veiem que els beneficis de la vacuna AstraZeneca són massivament majors que el risc» va dir.

Breton va donar a més més detalls sobre el certificat que permetrà als ciutadans europeus viatjar aquest estiu dins de les fronteres de la UE, que hauria d'estar en marxa entre mediats i finals de juny "com a més tard".

Segons va explicar, els Estats membres començaran a principis de juny les primeres proves confiant que el sistema pugui implantar-se formalment al llarg del mes.

El certificat es llançarà en tota la UE al mateix temps i la Comissió Europea recolzarà als països que tinguin problemes tècnics per a posar-lo en marxa.

Serà voluntari, s'utilitzarà també per als nens i assenyalarà si la persona ha estat vacunada o no, si està immunitzada o no i, en cas que no sigui així, caldrà presentar un test negatiu.

Breton va assenyalar que, d'aquesta manera, els ciutadans podran començar a fer plans de cara a l'estiu, «sense dubte dins de la UE».

tracking