Diari Més

L'EMA no veu bé que s'augmenti l'interval entre la primera i la segona dosi de Pfizer i Moderna

Subratlla que «no hi ha dades sobre la intercanviabilitat» de les injeccions amb altres vacunes per completar el cicle de vacunació

Detalle de jeringuillas cargadas con la vacuna de Pfizer.

L'EMA no veu bé que s'augmenti l'interval entre la primera i la segona dosi de Pfizer i ModernaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Europea del Medicament (EMA)ha advertit aquest dilluns a Efe que les vacunes de la covid-19 autoritzades «han d'usar-se tal com es descriu en el prospecte del producte», la qual cosa es tradueix en dues dosis amb «tres setmanes» de diferència entre la primera i la segona en el cas dePfizer/BioNTechi «28 dies» per a Moderna.

Preguntada per la possibilitat que Espanya aprovi augmentar l'interval entre la primera i la segona injecció dePfizeri Moderna entre sis o vuit setmanes en menors de 79 anys, en lloc dels 21 i 28 dies definits en l'estratègia actual respectivament, l'EMAva alertar que «les vacunes de la covid-19 han d'usar-se tal com es descriu en la informació del producte».

Una font de l'Agència va assenyalar a Efe que la informació del producte de la vacuna dePfizer(també coneguda comComirnaty)«estableix que les dues dosis han d'administrar-se amb tres setmanes de diferència» per aconseguir la mateixa eficàcia confirmada pels assajos clínics.

El seu prospecte subratlla que «les anàlisis d'eficàcia van incloure participants que van rebre la seva segona vacunació dins dels 19 a 42 dies posteriors a la seva primera vacunació», però també s'assenyala que «la majoria (93,1%) dels receptors de la vacuna van rebre la segona dosi de 19 a 23 dies després de la primera», la qual cosa converteix aquest últim interval en el recolzat pels assajos clínics dePfizer.

El comitè de medicaments d'ús humà (CHMP)va actualitzar ja a finals de gener la informació de la vacuna dePfizerper esclarir la seva posició sobre l'interval entre la primera i la segona dosi, i va insistir llavors que l'administració de la segona injecció ha de ser exactament «tres setmanes» després de la primera, modificant la prescripció anterior, que indicava «almenys 21 dies» després de la primera dosi.

«Actualment no hi ha dades clíniques sobre l'eficàcia de la vacuna quan s'administra més enllà dels intervals utilitzats en l'assaig clínic», va alertar el regulador europeu.

Per a la vacuna de Moderna, va afegir la mateixa font, i «d'acord amb la informació del producte, es recomana que la segona dosi s'administri 28 dies després de la primera».

A més, el prospecte de les dues vacunes de la covid-19 subratlla que «no hi ha dades disponibles sobre laintercanviabilitat»d'aquestes injeccions amb altres vacunes de la covid-19 per completar el cicle de vacunació, cosa que significa que les dues dosis que rebi el pacient han de ser de la mateixa farmacèutica.

La Comissió de Salut Pública a Espanya debatrà demà si augmenta l'interval de separació de les segones dosis de les vacunes dePfizeri Moderna per als menors de 79 anys amb la finalitat d'inocular el preparat com més aviat millor al major nombre de persones vulnerables, segons es recull en l'esborrany de la sisena actualització de l'estratègia de vacunació contra la covid-19, al que ha tingut accés Efe.

tracking