Diari Més

Espai

L'helicòpter Ingenuity fa història en volar, per primera vegada, a Mart

La missió aplanarà el camí a futures exploracions del planeta vermell en les que es pugui comptar amb mitjans aeris

Ingenuity sobre la superficie de Mart.

L'helicòpter Ingenuity fa història en volar, per primera vegada, a MartNASA/JPL-Caltech/ASU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El petit helicòpterIngenuityde la NASA ha fet avui història en realitzar el primer vol controlat i amb motor d'una aeronau en un altre planeta, Mart.

L'equip del JPL-NASA, Laboratori de propulsió, encarregat de controlar la missió des de Califòrnia, va informar en directe de la recepció de les dades que van confirmar que havia enlairat, surat i tornat a aterrar al cràterJezerode Mart.

A més, es va rebre una imatge en blanc i negre presa per l'helicòpter de la seva ombra mentre estava en l'aire i un petit vídeo gravat pelroverPerseverance, que roman a diversos metres i serveix d'enllaç de comunicació.

La confirmació que el petit aparell (1,8 quilos de pes) va passar amb honors una prova increïblement complicada es va produir a les 10.46 GMT.

L'helicòpter de propulsió solar va enlairar a les 12.33 hora solar mitjana local de Mart (07.34 GMT), va ascendir fins a la seva altitud màxima prescrita de 3 metres, es va mantenir en vol estacionari durant 30 segons per a descendir i tornar a tocar la superfície. En total 39,1 segons de vol.

Els 278 milions de quilòmetres que separen tots dos planetes fan impossible que hi hagi dades en directe -el desfasament és d'uns 15 minuts-, per aixòIngenuityva rebre ahir les instruccions, però avui va haver de gestionar el vol per si mateix.

Després de rebre les dades, l'equip del JPL-NASA va esclatar envítores, aplaudiments i alegria darrere de les màscares.

MimiAung, gerent del projecte per Ingenuityal JPL, va assenyalar: «Ara podem dir que l'ésser humà ha aconseguit volar per primera vegada en un altre planeta» i desbordada per l'emoció va recordar els sis anys de treball, alhora que va assegurar que «si no fos per la covid-19 abraçaria» a tots els seus companys.

Elevar el vol en Mart no és empresa fàcil. Encara que la gravetat és aproximadament un terç de la nostra, la pressió de l'atmosfera en la superfície només és l'1% de la terrestre, per això, les seves pales van haver de girar molt més ràpid, 2.537 revolucions per minut.

Tot el procés ha estat seguit de prop pelroverPerseverance, que va portar a l'helicòpter fins a Mart a la seva «panxa» i assegura les seves comunicacions. En el seu perfil de Twitter va escriure: «no us podeu imaginar el que acabo de veure», acompanyat d'ungifen què es veu el vol, que ha gravat en color.

El JPL va destacar en un tuit que és possible «el vol motoritzat i controlat des de la superfície d'un altre planeta. Fa falta una mica d'enginy, perseverança i esperit per a fer realitat aquesta oportunitat».

Ha estat la primera, però no l'última vegada que ho intenti. La seva missió durarà 30 sols (dies marcians), durant els quals podria alçar el vol altres cinc vegades i, com diu el lema olímpic, intentarà que sigui més alt (fins a cinc metres) i més lluny.

Ingenuityté aire de fragilitat, amb 1,2 metres d'envergadura, està format per un petit cos en forma de cub, que alberguen sensors, càmeres i bateries; dos parells de pales de fibra de carboni, situats un sobre l'altre, damunt una antena i una petita placa solar, i quatre fines potes per a posar-se.

La NASA va retransmetre en directe des de la sala delJLPon es van rebre les dades. A les 10.40 GMT l'enginyer encarregat de la recepció, identificat com Michael, va pronunciar un lacònic i neutre «començant a veure dades», i al poc: «semblen nominals».

Aquí van començar uns minuts de tensió mentre anaven entrant i analitzant el rebut des de Mart: telemetria, bateria, informe detelecàmera, continuava dient l'enginyer amb el mateix to que no deixava traslluir ni una emoció.

Finalment la NASA va confirmar que «les dades revelen que l'helicòpter ha tingut un primer vol exitòs».

Ingenuityno porta cap instrument científic, perquè es tracta d'una prova de concepte, una demostració tecnològica que és possible volar al planeta vermell, la qual cosa permetrà adquirir coneixement i experiència per a futures missions que puguin comptar amb enginys voladors.

Aquesta empresa ha estat parangonada per la NASA a la gesta aconseguida el 1903 pels germansWright, que van realitzar el primer vol a motor. De fet,Ingenuityporta sota els seus rotors un petit tros de tela de les ales d'aquell avió, i Aung també els va recordar avui.

La NASA oferirà al llarg del dia una roda de premsa amb més detalls sobre el vol de l'helicòpter, que ha escrit una pàgina en la història de l'espai, perquè com estava escrit a la paret de la sala del JPL, s'han atrevit a fer coses poderoses.

tracking