Diari Més

Per què no té sentit paralitzar la vacunació de Janssen i AstraZeneca

Els dos fàrmacs estan en el punt de mira després dels casos de trombes

La vacuna de Janssen és de monodosi i s'administrarà a la poblacio de més edat.

La nova vacuna de Janssen s'aplicarà també als grups de més edat i es manté AstraZeneca fins als 65Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el començament de la quarta ona de la pandèmia i en plena escalada de les vacunacions, un nou sobresalt ha vingut a complicar la situació. Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) i l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA)estatunidencs han notificat 6 casos de trombosis, tots ells dones, en 7 milions de persones vacunades amb la vacuna deJanssenals Estats Units. Segons informa Guillermo López en20minutos.

Aquest anunci ha tornat a retardar la vacunació, esperem que per pocs dies. Igual que va ocórrer amb la vacuna deAstraZeneca, els casos reportats són molt pocs en comparació amb la quantitat de persones vacunades; tan sols un 0,000066% en el cas deVaxzevria(AstraZeneca)i, un 0,0008% en el cas de la vacuna deJanssen.

En qualsevol prospecte d'un fàrmac trobarem que qualsevol efecte advers per sota d'1 per cada 10.000 tractaments (0,01%) es considera molt rar. Amb les vacunes parlaríem de casos no rars sinó raríssims. Llavors, és lògica tanta precaució?

La gran quantitat de factors que generentrombocitopeniaens permet concloure que aquest símptoma no es deu a un factor en concret, sinó a una activitat anormal del sistema immunitari del propi pacient.

De fet, en la major part dels casos associats a fàrmacs o virus aquest símptoma es coneix cominmunotrombocitopeniapel seu origen en el sistema immunitari. S'han descrit fins a 7 grups diferents de mecanismes immunitaris associats amb la inducció del que es coneix cominmunotrombocitopeniadeguda a fàrmacs.

Deixar de vacunar, un gran error

La infecció per SARS-CoV-2 també produeix anormalitats de coagulació associades amb una major mortalitat. De fet, alguns estudis clínics han indicat al voltant d'un 30% de casos de trombosi venosa en aquells pacients de Covid-19 que requereixen d'atenció en lesUCIs.

D'un total de 3.376.548 casos deCovidconfirmats a Espanya fins al 13 d'abril de 2021, han estat hospitalitzades per Covid-19 un total de 338.191 (un 10%) persones. D'aquestes, 30.824 (un 9,11%) han necessitat assistència en l'UCI. Podem, per tant pensar que d'elles al voltant d'un 30% han d'haver sofert trombosi (unes 9.250).

A tot el món s'han informat casos detrombocitopeniaen unes 230 persones vacunades. Tan sols a Espanya han mort 76.625 persones amb Covid-19 confirmada, possiblement més, un 2,27% dels infectats. Del 10% d'hospitalitzats molts hauran sofert trombosis bé en l'UCI o bé després de l'alta.

tracking