Diari Més

La vacuna espanyola serà «més potent i completa» contra la Covid

La científica del CSIC Isabel Sola assegura que la vacuna s'assembla a la Pfizer o Moderna

Pla mitjà d'una treballadora analitzant una mostra de PCR en el laboratori d'Hipra.

La vacuna contra la covid-19 dels laboratoris gironins Hipra començarà els assajos clínics el junyICS Girona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) es troba desenvolupant des de fa un any la vacuna espanyola contra el coronavirus. La investigadora IsabelSolaes trobatreballant en el desenvolupament d'un dels tres prototips de vacuna existents en fase preclínica, i sosté que aportarà una immunitat «més potent i més completa» contra laCovid.

En una entrevista al programa Està passant de Telemadrid, Sola ha explicat les característiques principals de la vacuna en la qual treballa: «És una vacuna d'RNA, semblant a laPfizero Moderna, però que té la propietat que es multiplica a si mateixa, amb el que és necessari administrar dosis més baixes i el cost de produir-les seria més senzill», ha assegurat.

A diferència d'altres vacunes, aquesta «no porta un sol element del virus, sinódiversos components del virusper a aconseguir una immunitat més potent i més completa».

Així mateix, el que caracteritza a aquesta vacuna és que s'administrariaper via intranasal, amb el que es protegirien les mucoses nasals. «Requerirà d'algun sistema o dispositiu acceptat per les agències reguladores i que confirmi que s'administra la dosi suficient. Això no és una cosa nova, hi ha fàrmacs que s'administren d'aquesta manera i funcionen amb molta eficàcia», sosté Sola.

Una altra novetat sobre aquesta vacuna és que «aniria dirigida a aquest coronavirus actual i a les variants, ja quehem incorporat ja els canvis que tenen les noves variants», ha indicat la científica del CSIC.

D'altra banda, IsabelSolaha recordat que aquesta vacuna, a diferència de les quals existeixen en el mercat,és esterilitzant, per la qual cosa impediria la transmissió: «En administrar-laintranasalmente, induir immunitat en les mucoses, faria una resposta just a la porta d'entrada del virus, en la mucosa respiratòria, la qual cosa impedeix que el virus pugui entrar en les cèl·lules, pugui replicar-se i contagiar a uns altres. Aquesta seria la immunitat esterilitzant, queés l'ideal en una vacuna: que protegeixi de la malaltia i dels contagis», ha aclarit la investigadora.

Respecte a quan podria estar disponible aquesta vacuna per a la població, la científica ha explicat que el seu desenvolupament «progressa adequadament» i esperen que «en les pròximes setmanes» es puguicomençar a provar en ratolins humanitzats. «Si tot va bé, esperem tenir bones notícies aviat», ha comentat Sola, que no s'ha aventurat a confirmar si podria estar per a principis de 2022, ja que «hi ha moltes etapes que escapen al nostre control com a investigadors que ja inclouen producció i altres aspectes, peròtant de bo pugui fer-se realitatllavors», ha conclòs.

tracking