Diari Més

Successos

El misteri de Cahokia, la ciutat perduda que va ser abandonada

Una antiga ciutat on vivia una avançada societat ameríndia que va desaparèixer a finals del segle XIV

Imatge del Túmul del Monje, el major túmul del jaciment de Cahokia.

El misteri de Cahokia, la ciutat perduda que va ser abandonadaWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una àrea que actualment forma part de l'estat d'Illinois (els EUA) se situava l'antiga ciutat deCahokia, on vivia una avançada societat ameríndia que, no obstant això, va desaparèixer a la fi del segle XIV. El motiu de la seva desaparició ha estat objecte de debat entre els estudiosos des de fa anys, i una última recerca ha descartat la teoria que un desastre ambiental pogués haver provocat l'abandonament d'aquesta ciutat.

Fins ara es creia que la desforestació i l'ús excessiu de la terra van provocar una erosió excessiva i inundacions que van fer deCahokiauna àrea menys habitable.

El recent estudi publicat enGeoarchaeologyi dut a terme per investigadors de la Universitat Washington en Sant Lluís, ha analitzat els sediments recol·lectats prop de monticles de terra en el jaciment dels Túmuls deCahokia. A diferència del que es creia, les seves troballes van mostrar que el sòl va romandre estable des de l'apogeu deCahokiafins a mitjan segle XIX i el desenvolupament industrial.

«Existeix una narrativa molt comuna sobre les pràctiques d'ús de la terra que condueixen a l'erosió i la sedimentació i contribueixen a totes aquestes conseqüències ambientals», ha indicat en un comunicatCaitlinRankin, investigadora científica de la Universitat d'Illinois i autora d'aquest treball, que ha realitzat com a part dels seus estudis de postgrau en la Universitat de Washington. «Quan revisem això, no veiem evidència de la inundació», ha apuntatRankin.

En el cas deCahokia«va haver-hi evidència d'un ús intensiu de fusta», probablement per a la construcció de fortificacions defensives, però no van ser la causa de l'erosió i inundació que va acabar que els nadius americans abandonessin el lloc, segons aquesta nova recerca.

«No hem d'assumir automàticament que la desforestació estava ocorrent, o que la desforestació va causar aquest esdeveniment», afegeixRankin.

Per a l'antropòlegTristramKidder, de la Universitat de Washington en Sant Lluís, «en eliminar aquesta possibilitat, ens mou cap a altres explicacions i requereix que busquem altres vies de recerca».

tracking