Diari Més

Successos

Descobreixen el primer taller il·legal d'impressió d'armes en 3D a Espanya

La Policia Nacional l'ha desmantellat a Tenerife i han requisat 2 impressores 3D

Imatges del material requisat per la Policia.

Descobreixen el primer taller il·legal d'impressió d'armes en 3D a EspanyaPolicia Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional i l'Agència Tributària han desmantellat el primer taller il·legal de fabricació d'armes 3D a Espanya, concretament a Santa Cruz de Tenerife, on ha estat detinguda una persona i trobat el local amb maquinària i diverses carcasses d'arma curta elaborats mitjançant impressió tridimensional.

La Direcció General de la Policia Nacional informa aquest diumenge d'aquesta pionera operació sobre la qual el jutjat d'instrucció número tres de Santa Cruz de Tenerife ha aixecat el secret de les actuacions, ja que les actuacions policials es van practicar el passat 14 de setembre.

Abans d'aquesta data van començar els investigadors a seguir la pista sobre l'ara detingut, ja que realitzava compres a través d'Internet de peces fonamentals d'armes de foc i substàncies explosives.

Els agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia, juntament amb efectius de la Brigada Provincial d'Informació de Tenerife i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van practicar quatre registres a la ciutat de Tenerife i la de detenció d'una persona per la seva presumpta participació en delictes de tinença il·lícita d'armes i dipòsit d'explosius.

Durant els registres es van intervenir dues impressores 3D, 11 bobines de filament per a impressora 3D i nombrosos dispositius informàtics utilitzats per a la fabricació.

A més es van confiscar 19 carcasses d'arma curta elaborats mitjançant impressió 3D, nou carregadors, dos silenciadors, dues corredisses d'arma curta sense numeració, dues peces per a estriar canons, dues agullespercutores, una rèplica de fusell d'assaltAR-15deAirsoft, una carabina amb mira telescòpica, diversos tubs metàl·lics per a fer canons, un visor hologràfic, un motlle de plàstic per a fer armadures i diverses peces d'arma curta.

En un dels locals, van poder comprovar com una de les impressores 3D es trobava operativa i en ple funcionament ultimant l'armadura d'una arma curta.

Els agents també van localitzar dues pistolestáser, cinc ganivets, un matxet, una catana, i diversos objectes amb simbologia supremacista (dues banderes representant untrisqueli una funda per a pistola amb l'emblema de l'exèrcit Nacional Socialista Alemany).

D'especial rellevància per als investigadors és la troballa de més de 30 manuals, entre ells un «manual terrorista», de guerrilla urbana, militars, de fabricació casolana d'explosius, sobre l'ús i maneig d'armes de foc i de fabricació d'armes de foc a través en impressió 3D.

Finalment, van ser intervingudes diferents substàncies químiques susceptibles de ser utilitzades en l'elaboració d'artefactes explosius com a pólvora negra, alumini, nitrat, acetona, etc, motiu pel qual es va requerir la intervenció d'un equip TEDAX-NRBQper a la seva neutralització i d'un equip de Guies Canins especialitzats en la detecció d'aquesta mena de substàncies.

El detingut, a més, disposava de gran quantitat de peces fonamentals, totes elles complementàries per al seu assemblatge a l'armadura fabricada en 3D. D'aquesta manera, l'arrestat podia fabricar de manera completa una arma de foc curta.

La Policia Nacional subratlla que una inspectora de la Comissaria General d'Informació lidera el grup europeu de treball en la lluita contra les modalitats delictives emergents, com la fabricació additiva, coneguda com a impressió tridimensional en 3D.

Es tracta d'una disruptiva que incrementa de manera exponencial el perill de la proliferació d'armes de foc facilitant l'accés a les mateixes a grups criminals o terroristes.

A l'octubre de 2019, a Alemanya, es va cometre un atemptat terrorista contra una sinagoga jueva, en el qual es va emprar un fusell fabricat amb una impressora 3D.

D'igual forma, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària, per mitjà de Vigilància Duanera codirigeix en el marc de la plataformaEMPACTFIREARMSl'acció operativa sobre tràfic il·lícit d'armes a través de paqueteria.

Aquesta operació posa de manifest les sinergies creades amb el treball conjunt entre forces policials duaneres i del Ministeri de l'Interior, i que Espanya fomenta dins de la UE a través de l'Acció sobre tràfic il·lícit d'armes del Grup de Cooperació Duanera del Consell de la Unió liderada pel Departament de Duanes i Impostos Especials durant el període 2020-2021.

tracking