Diari Més

Salut

Creen un sistema per a detectar en segons el càncer de pròstata

Un sistema d'intel·ligència artificial és capaç de detectar un càncer amb 99% de precisió

El càncer de pròstata, el més freqüent entre els homes.

Creen un sistema per a detectar en segons el càncer de pròstata

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital deValmei la Universitat de Sevilla col·laboren en un projecte per al diagnòstic del càncer de pròstata mitjançant intel·ligència artificial, a través del qual han creat un sistema que és capaç de detectar en segons, amb un 98 o 99% de precisió, àrees tumorals en imatges digitalitzades.

En el projecte col·laboren el servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari deValme, que dirigeix Rafael Martínez, al costat del grup de recerca de Robòtica i Arquitectura de Computadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica de la Universitat de Sevilla, ha informat la Conselleria de Salut.

Amb aquest sistema es permetria «fer una valoració preliminar de la mostra, prioritzant de manera automàtica a determinats pacients, o fins i tot avançant estudis complementaris de mostres amb diagnòstic de càncer, millorant significativament l'eficiència i l'eficàcia en el diagnòstic», segons l'enginyera Lourdes Durán.

El patòleg i investigador Antonio Félix Conde afirma que «la intel·ligència artificial es converteix en un aliat del sanitari» i suposa «un salt qualitatiu en el procés diagnòstic de les mostres a analitzar, atès que el tradicional banc de mostres conservades en parafina es transforma en un «bigdata» anatomopatològic ajudant els especialistes a agilitar els temps diagnòstics».

El càncer de pròstata és en l'actualitat un dels tipus de tumors malignes més diagnosticats en el sexe masculí, que s'inicia quan les cèl·lules d'aquesta glàndula creixen sense control, podent envair els teixits i òrgans circumdants (infiltració) o estendre's a altres parts del cos (metàstasi).

Encara que la seva taxa de mortalitat ha disminuït en les últimes dècades, continua sent una preocupació important donada la seva elevada prevalença i se situa en la tercera causa de mortalitat per càncer en homes a Espanya, darrere del càncer de còlon i el de pulmó.

Per part seva, la patologia digital és un conjunt d'eines que inclouen la digitalització, l'emmagatzematge, processament i anàlisi d'imatges en Anatomia Patològica amb la finalitat d'optimitzar els resultats del procediment.

El servei d'Anatomia Patològica de l'hospital sevillà diagnostica al voltant de 200 nous casos de càncer de pròstata a l'any, unes elevades xifres d'incidència que han determinat l'interès d'aquest centre per participar en estratègies de medicina de precisió a fi d'optimitzar resultats en Salut.

En el treball desenvolupat s'ha creat un nou sistema de diagnòstic assistit per computadora basat en l'aprenentatge profund, amb una xarxa personalitzada que «supera a altres treballs d'avantguarda en termes de complexitat computacional per a una tasca de classificació binària entre teixit normal i maligne en preparacions digitals de pròstata», segons Durán i el seu company Juan Pedro Domínguez.

tracking