Diari Més

Ciència

Una espectacular bola de foc sobrevola aquesta nit la península Ibèrica

L'asteroide ha entrat a l'atmosfera a 61.000 kilòmetres per hora

Imatge d'un bòlid captat per la Xarxa Espanyola de Recerca sobre Bòlids i Meteorits.

Una gran bola de foc creua Galícia durant la matinada@SPMN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un espectacular bola de foc va sobrevolar anit la península Ibèrica, quan una roca procedent d'un asteroide va entrar en l'atmosfera terrestre a 61.000 quilòmetres per hora.

El bòlid va destacar per la seva llarga durada, perquè la bola de foc va trigar a extingir-se gairebé un minut, quan l'habitual és que durin uns pocs segons, ha informat la FundacióAstrohita.

El fenomen va ser gravat pels detectors que la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-oest d'Europa opera en el Complex Astronòmic de laHita(Toledo) i en els observatoris de Calar Alt (Almeria), La Sagra (Granada), Sevilla i Madrid (Universitat Complutense), que treballen en el marc del ProjecteSMART.

Aquest projecte, que es coordina des de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC)monitora contínuament el cel per a registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

L'investigador responsable del ProjecteSMART, l'astrofísic José MaríaMadiedodelIAA-CSIC, ha analitzat el fenomen per a determinar que l'esdeveniment va ser un bòlidrozador.

Es tracta d'una bola de foc que es genera quan una roca entra en l'atmosfera de forma gairebé tangencial, seguint una trajectòria gairebé paral·lela al terra.

A vegades, les roques que donen lloc a bòlids no es destrueixen completament en l'atmosfera, sinó que tornen a sortir d'ella i continuen el seu camí en l'espai seguint una òrbita lleugerament modificada respecte a la que portaven abans d'entrar en aquesta atmosfera, i els càlculs realitzats indiquen que això va ser el que va succeir en aquest cas.

La roca que va originar la bola de foc va entrar en l'atmosfera terrestre a una velocitat d'uns 61.000 quilòmetres per hora i procedia d'un asteroide.

El brusc fregament amb l'atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca es tornés incandescent, la qual cosa va generar una bola de foc que es va iniciar a una altitud d'uns 85 quilòmetres sobre la província de Lugo.

Des d'allí va avançar en direcció sud-est, creuant el país en una trajectòria lleugerament descendent, pràcticament paral·lela al sòl i va anar perdent altitud lentament fins a arribar al sud-oest de la Comunitat de Madrid, moment en el qual va començar a guanyar altura progressivament mentre continuava avançant cap al sud-oest de la Península Ibèrica.

La bola de foc es va extingir quan es trobava a una altitud d'uns 87 quilòmetres sobre la mar Mediterrània, enfront de la costa d'Almeria, on va abandonar l'atmosfera terrestre seguint una òrbita lleugerament diferent a la que inicialment seguia quan es va creuar amb el nostre planeta.

tracking