Diari Més

Un estudi revela d'on prové el 60% de «tots els contagis a nivell mundial»

Sis experts, el científic espanyol José Luis Jiménez entre aquests, coincideixen en deu conclusions

mascaretes gent tarragona

mascaretes gent tarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A mesura que avança la pandèmia i, amb ella, les recerques sobre la propagació del coronavirus, la hipòtesi del contagi per aerosols ha guanyat cada vegada més pes entre la comunitat científica, en contra de l'opinió que sosté l'OMS que el virus es transmet per gotes respiratòries grans que cauen ràpidament al terra o per superfícies.

En aquest sentit, un article publicat enTheLanceti signat per sis prestigiosos experts ha exposat deu raons basades en l'evidència científica que donen suport a la hipòtesi que el coronavirus es transmet fonamentalment per l'aire. L'article ressalta a més una dada: prop del 60% dels contagis que es produeixen a tot el món tenen un denominador comú, els asimptomàtics.

El científic espanyol José Luis Jiménez, un dels majors experts del món de la transmissió per aerosols i professor de Química en la Universitat de Colorado (els EUA), un dels signants d'aquest article, ha desgranat en un fil en Twitter les deu conclusions, basades en l'evidència científica, a la qual han arribat els investigadors.

En primer lloc, els investigadors que signen l'article enTheLancetassenyalen els esdeveniments desuperpropagacióncom «la transmissió substancial del SARS-CoV-2» i fins i tot indiquen que «tals esdeveniments poden ser els principals impulsors de la pandèmia». Concerts de cors, creuers, escorxadors, residències d'ancians i instal·lacions penitenciàries són alguns dels entorns estudiats en els quals s'ha analitzat la propagació aèria del SARS-CoV-2 i que no pot explicar-se adequadament mitjançant gotetes.

Així mateix, els científics veuen «probable» que la transmissió de persones asimptomàtiques o presimptomàtiques que no tussen ni esternuden «representi almenys un terç, i potser fins al 59%, de tota la transmissió a nivell mundial i és una forma clau del SARS-CoV-2 s'ha estès per tot el món», assenyalen.

En aquest punt, Jiménez destaca que aquestes persones que no presenten símptomes «no tussen ni esternuden, i generen molt poques gotes grans. Però continuen produint aerosols infecciosos».

En altres apartats, els experts adverteixen que la transmissió del SARS-CoV-2 «és major en interiors que en exteriors i es redueix substancialment amb la ventilació interior». No obstant això, segons els últims experiments de laboratori, el virus és capaç de romandre en l'aire fins a 3 hores.

Els investigadors conclouen que «existeix evidència sòlida i consistent que el SARS-CoV-2 es propaga per transmissió aèria». Encara que existeixen altres formes de contagi que també «poden contribuir», matisen, els experts creuen que «és probable que la ruta aèria sigui la dominant», d'aquí ve que demanin que «la comunitat de salut pública ha d'actuar en conseqüència i sense més demora».

tracking