Diari Més

La vacuna de AstraZeneca va ser finançada al 97% amb diners públics

La companyia farmacèutica és qui té la patent de la vacuna, encara que tan sols hagi invertit un 2% del total per al seu desenvolupament

Una de las sedes de la farmaceútica AstraZeneca en EEUU.

Oxford frena les proves en menors de la seva vacuna desenvolupada amb AstraZenecaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacuna deAstraZenecai la Universitat d'Oxford va ser finançada en un 97% amb diners públics, segons informa The Guardian gràcies a una recerca sobre els fons amb els quals han finançat el seu desenvolupament.

Des de l'any 2000, el Regne Unit ha proporcionat centenars de milions de lliures per a recerques científiques.

El 3% restant del cost, l'equivalent a 120 milions d'euros, va venir d'instituts científics britànics i estatunidencs (45 milions d'euros), departaments governamentals del Regne Unit (45 milions d'euros) i de la Comissió Europea (30 milions d'euros).

Boris Johnson va afirmar que la vacuna havia pogut desenvolupar-se gràcies «al capitalisme». No obstant això, aquesta recerca provaria que la major part del seu finançament era pública. «El nostre estudi mostra que és tot el contrari: la inversió pública i la col·laboració internacional ens van donar les vacunes Covid-19», declaren els investigadors deUniversitiesAlliedforEssentialMedicinesUK a través d'un comunicat.

La companyia farmacèutica en qüestió és qui té la patent de la vacuna, encara que tan sols hagi invertit un 2% del total per al seu desenvolupament. Aquestes dades han tornat a obrir el debat de si les empreses han o no d'alliberar les patents.

El fet que siguin les empreses els qui tinguin el control del repartiment i de la producció dels vials impossibilita l'arribada d'aquestes a tothom.

Diversos països membres de l'Organització Mundial del Comerç estan considerant la possibilitat que s'estableixin acords voluntaris entre les empreses que posseeixen les patents perquè la producció s'incrementi. Més de 200 organitzacions governamentals s'han oposat a aquesta iniciativa en haver-se ja posat en pràctica i demostrat que no compleixen amb les demandes ni són transparents.

Sud-àfrica i l'Índia van plantejar a l'octubre la possibilitat que les patents se suspenguin de manera temporal durant la pandèmia, iniciativa que van secundar 103 dels 162 estats que formen l'OMC. Els països de la UE són alguns dels quals s'han negat a això, bloquejant que es posi en marxa.

tracking