Diari Més

Societat

Desenvolupen una nova anàlisi de sang que pot diagnosticar el nivell de depressió

El sistema és capaç de monitorar biomarcadors sanguinis relacionats amb els trastorns de l'estat d'ànim

Imatge d'arxiu d'anàlisi de sang.

Desenvolupen una nova anàlisi de sang que pot diagnosticar el nivell de depressióPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'investigadors dels EUA ha desenvolupat un sistema a partir d'una anàlisi de sang capaç de monitorar elsbiomarcadoressanguinis relacionats amb els trastorns de l'estat d'ànim, un enfocament que permetria diagnosticar i tractar la depressió i el trastorn bipolar.

En aquest nou estudi, publicat en la revista MolecularPsychiatry, els investigadors han identificat 26biomarcadores, tots ells indicadors mesurables i naturals, en la sang dels pacients, que poden distingir la gravetat de la depressió d'un pacient, el seu risc de depressió severa en el futur i el seu risc de patir un trastorn bipolar o una malaltia maníac-depressiva en un futur.

Tal com recorden els investigadors en un comunicat, a tot el món una de cada quatre persones sofrirà al llarg de la seva vida un episodi depressiu, d'aquí la importància de buscar un enfocament de medicina de precisió per a aquests tractaments.

«Elsbiomarcadoressanguinis estan emergint com a eines importants en els trastorns en els quals l'autoinforme subjectiu d'un individu, o la impressió clínica d'un professional de la salut, no sempre són de confiança», explica el psiquiatre i neurocientífic de la Universitat d'Indiana Alexander B.Niculescu, investigador principal de l'estudi.

«Aquestes anàlisis de sang poden obrir la porta a una coincidència precisa i personalitzada amb els medicaments i un control objectiu de la resposta al tractament», afegeixNiculescu.

A més dels avanços diagnòstics i terapèutics trobats en aquest estudi, l'equip deNiculescuva descobrir que els trastorns de l'estat d'ànim estan condicionats pels gens del rellotge circadiari, és a dir, els gens que regulen els cicles estacionals dia-nit i somio-vigília.

«Això explica per què alguns pacients empitjoren amb els canvis estacionals i les alteracions del somni que ocorren en els trastorns de l'estat d'ànim», indicaNiculescu.

El següent pas per a aquests investigadors és portar a la pràctica clínica les seves troballes, a més de col·laborar en el desenvolupament de nous fàrmacs. «Tenint en compte que 1 de cada 4 persones tindrà un episodi clínic de trastorn de l'estat d'ànim en la seva vida, no es pot subestimar la necessitat i la importància d'esforços com el nostre», conclou el psiquiatre.

tracking