Diari Més

Experts sanitaris demanen als polítics no aturar la vacunació sense criteris científics

Insisteixen en la necessitat que les administracions coordinin les seves polítiques i també els seus missatges per generar confiança en la vacunació

Un sanitàira treu una dosi del vial de la vacuna.

vacuna, vacunació, covid-19, coronavirus, Pfizer, AstraZeneca, dosi, dosis, vialACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 200.000 professionals sanitaris, reunits en 82 societats científiques, han demanat als polítics que es posin d'acord per controlar la pandèmia decovidi que no aturin la vacunació sense atendre criteris purament científics «ni de manera impulsiva».

Són algunes de les reclamacions que han plasmat en els onze punts d'un manifest amb el qual tanquen el segon Congrés Nacional deCovid, celebrat aquesta setmana a Espanya, en el qual insten les autoritats a vacunar i als ciutadans a vacunar-se.

A més, reclamen que «no es conreï la por» i insisteixen en la necessitat que les administracions coordinin les seves polítiques i també els seus missatges per generar confiança i «transmetre un missatge de col·laboració i cooperació entre tots com la millor manera de vènçer a la pandèmia».

«La societat demana transparència. I la transparència suposa explicar a la societat les noves evidències que es van obtenint», ressalten els científics, mentre subratllen que «correspon als experts, i no als polítics, traduir els matisos en recomanacions».

Destaquen també la importància estratègica de la investigació, ja que, asseguren que només de la ciència i la innovació han arribat les solucions a la pandèmia.

Les societats científiques també demanden més recursos per a l'Atenció Primària i Hospitalària i que s'esmenin les deficiències laborals cròniques del Sistema Nacional de Salut.

En matèria de gestió sanitària insten a desenvolupar «un debat sobre l'atenció sociosanitària a persones grans» després de la implantació de noves modalitats assistencials, com és el cas de la telemàtica.

Finalment, les societats científiques destaquen la necessitat de millorar la comunicació de les decisions sanitàries i reconeixen que als científics i sanitaris «fins i tot els queda molt per aprendre» en aquest terreny per transmetre «informació comprensible, clara, oportuna, convenient i rigorosa"».

Encara que, en aquest sentit, insisteixen que «de poc servirà» fer-ho si els missatges públics «s'utilitzen com ariet polític i no com a eina de prevenció, informació i sensibilització social».

Entre les societats signants del manifest figuren l'Associació d'Infermeria Comunitària (AEC), la d'Infermeria Quirúrgica (AEEQ), la de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR)o la de Neurologia (SEN).

tracking