Diari Més

Els hostelers descarten exigir als clients que estiguin vacunats per deixar-los entrar

Demanen al Govern que es deixi de «mesures medievals»

Imatge de la terrassa d'un bar de la Zona Alta de Lleida

bar, terrassa, restauració, clients, hosteleriaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hostaleria d'Espanya no es planteja l'opció que els locals exigeixin un certificat de vacunació als seus clients per a deixar-los entrar, qüestió que ja es debat en països com el Regne Unit, i ha exigit al Govern que es deixi de «mesures medievals» i suavitzi les restriccions al sector.

«Ens sembla bé que es prevalgui l'opinió de les autoritats sanitàries, però tampoc estan en possessió de la veritat i no l'han encertat», ha criticat aquest divendres el president de la patronal, José Luis Yzuel, en la presentació de la primera edició del Fòrum Nacional d'Hostaleria.

La jornada, que se celebrarà el pròxim 26 d'abril a Màlaga, vol ser un «punt d'inflexió» per a recuperar l'activitat en l'era post-pandèmia i reunirà experts, dirigents de la Junta d'Andalusia, responsables patronals, consultors i cuiners, entre altres agents del sector.

«És el moment de començar a pensar en la reactivació», ha assenyalat Yzuel en al·lusió al pròxim 9 de maig, quan està previst que acabi l'estat d'alarma.

Durant la seva intervenció, ha instat l'Executiu a deixar enrere les «mesures sense cirurgia» i li ha demanat que fixi unes condicions clares per a poder tornar a treballar per tot el país.

«Que ens diguin si necessitem mesuradors de qualitat de l'aire o el que sigui, però que ens el traslladin com més aviat millor", ha insistit.

Yzuel ha incidit en què els bars i restaurants no són un focus rellevant de contagis per covid-19 i com a prova ha citat les dades de països com França, on les xifres són altes malgrat que l'hostaleria porta mesos tancada, mentre a Suècia els números també són dolents però no han limitat l'activitat.

«Tancar-nos no soluciona la situació. Moltes comunitats autònomes ens continuen arruïnant i continuen amb xifres tan dolentes com unes altres on no ens han tancat», ha argumentat.

Quant a la possibilitat de restringir l'entrada als establiments únicament a les persones vacunades, en la seva opinió es tractaria d'una mesura «excessiva».

En tot cas, «seria molt precipitat» plantejar una cosa així a Espanya amb els actuals nivells de vacunació, segons Yzuel, qui ha recordat que en països com el Regne Unit –on s'està debatent la qüestió– ja ha rebut la seva dosi més del 80% de la població.

A més, exigir estar vacunat suposaria «enfrontar» a l'hostaler amb el client, la qual cosa no seria convenient en un context marcat per la caiguda del negoci en el sector per la pandèmia, ha remarcat.

Ha defensat, així mateix, l'existència de «corredors» i «passaports sanitaris» que facilitin l'arribada de turistes estrangers a Espanya aquest estiu, una temporada estival per a la qual espera una campanya «millor» que la de 2020.

«Controlar qui està vacunat dins dels locals no tindria sentit ara com ara. Esperem que es pugui arribar a una immunitat de ramat, el que cal fer és que les vacunes arribin com més aviat millor», ha el president de la Federació andalusa d'Hostaleria, Javier Frutos.

Frutos s'ha sumat a les crítiques a les administracions públiques, a les quals ha acusat de culpabilitzar al sector, en comptes de veure'l com una solució per a frenar els contagis en reunions socials celebrades en els domicilis.

tracking