Diari Més

Vinculen els trombes causats per la vacuna d'AstraZeneca a la proteïna FP4

Els estudis publicats a 'The New England Journal of Medicine' desconeixen si els trombes provocats per la Janssen tenen el mateix origen

Personal mèdic obre una caixa amb els vials de la vacuna d'AstraZeneca.

Vinculen els trombes causats per la vacuna d'AstraZeneca a la proteïna FP4Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una proteïna denominada factor plaquetari 4 o FP4 és la que ha pogut originar els trombes desenvolupats per 16 persones a Alemanya, Àustria i Noruega, després de ser vacunats amb el sèrum d'AstraZeneca, segons uns estudis publicats en la revista estatunidencaTheNewEnglandJournalofMedicine.

El primer d'ells analitza el cas d'onze pacients vacunats a Alemanya i Àustria que havien desenvolupat trombosis després de ser inoculats amb el sèrum britànic; nou eren dones, amb una edat mitjana de 36 anys (rang, 22 a 49).

Entre 5 i 16 dies després de vacunar-se, els pacients van presentar un o més esdeveniments de trombosis, amb l'excepció d'1 pacient, que va tenir una hemorràgia intracranial mortal.

Dels pacients amb un o més episodisde trombes, 9 van tenir trombosi venosa cerebral, 3 trombosi venosaesplàcnica(al fetge), 3 embòlia pulmonar i 4 altres classes de trombosis; de tots ells, 6 van morir i cinc pacients tenien coagulació intravascular disseminada.

Encara que les trombosis van afectar diferents òrgans, tots els pacients tenien anticossos contra la proteïna FP4 i dèficit de plaquetes a la sang.

L'estudi, finançat per la Fundació Alemanya de Recerca, conclou que la vacunació amb el sèrum d'AstraZeneca «pot donar lloc al desenvolupament poc freqüent de trombosi immunitària mediada per anticossos activadors de plaquetes contra FP4».

El segon estudi analitza la situació dels cinc pacients de Noruega: quatre dones i un home d'entre 32 i 54 anys que eren treballadors sanitaris i que van desenvolupar símptomes entre el setè i el desè dia després de rebre la primera dosi de la vacuna.

Tots els pacients van desenvolupar trombes en llocs no habituals; un va presentartrombocitopeniagreu, i quatre van tenir una hemorràgia cerebral important (tres van morir).

Com en l'estudi anterior, tots ells tenien alts nivells d'anticossos contra la proteïna FP4 de les plaquetes, una reacció induïda per la vacuna.

No obstant això, l'estudi -de la Universitat d'Oslo- apunta que atès que els cinc casos es van registrar entre més de 130.000 persones vacunades, es tracta d'una reacció poc freqüent.

Tots dos estudis analitzen les reaccions de la vacuna d'AstraZeneca, per la qual cosa, de moment, es desconeix si en el cas de la deJanssen, els trombes provocats pel sèrum de Johnson & Johnson tenen el mateix origen.

tracking