Diari Més

El passaport europeu de vacunació no garantirà la mobilitat

Els països podran restringir la mobilitat i el certificat, que entrarà en vigor al juny, tindrà una durada d'un any

Una noia espera el seu vol en un aeroport.

El passaport europeu de vacunació no garantirà la mobilitatPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els països de la Unió Europea (UE) van aconseguir aquest dimecres una posició comuna per a iniciar les negociacions amb el Parlament Europeu sobre el certificat de vacunació, amb la finalitat que estigui operatiu aquest estiu, però que no serà un passaport que garanteixi la mobilitat.

«En menys d'un mes el Consell ha aconseguit una posició comuna per a les negociacions amb el Parlament», va anunciar la presidència portuguesa de la UE, després de la reunió dels ambaixadors dels Vint-i-set davant les institucions europees mantinguda aquest matí.

Però el certificat europeu de vacunació contra el Sars-CoV-2 que preparen les institucions comunitàries, amb l'objectiu que estigui operatiu per a juny, no serà un passaport sanitari que permeti automàticament que els ciutadans recuperin la llibertat de moviments en el si de la UE.

«Per a emfatitzar el principi de no discriminació, en particular cap a les persones no vacunades, la part operativa del reglament principal estableix explícitament que la possessió d'un Certificat Verd Digital no és una condició prèvia per a exercir els drets de lliure circulació», pot llegir-se en el text aprovat pels Estats membres.

Aquesta regulació aprovada pel Consell, –idea que va llançar Grècia a inicis d'any de cara a reactivar el mercat turístic a l'estiu, es basa en la proposta de la Comissió Europea i està pendent ara de negociació amb l'Eurocambra–, entraria en vigor sis setmanes després de ser adoptada, és a dir, al juny.

El certificat, segons el text provisional, serà gratuït, en format electrònic o en paper, estarà disponible en anglès i en la llengua oficial del país que l'emeti i tindrà «un període d'aplicació de 12 mesos, un informe de la Comissió a tot trigar 3 mesos abans que finalitzi l'aplicació del reglament principal i una possible suspensió o pròrroga mitjançant el procediment legislatiu ordinari».

El document contindria informació sobre si el seu portador ha rebut la vacuna contra el coronavirus, ha generat anticossos després de passar la malaltia o té una PCR recent negativa, sent aquest últim un dels criteris que molts països han requerit als viatgers en els últims mesos i recolliria només les vacunes que rebin autorització de l'Agència Europea del Medicament (EMA).

Amb esment exprés a Irlanda, a tenor de la frontera virtual amb Irlanda del Nord i la inestabilitat que s'està registrant en aquesta regió des del Brexit, el text preveu que els Estats membres puguin «acceptar mútuament certificats expedits a nacionals de tercers països sobre la base de la reciprocitat».

També precisa que ha de tenir-se en compte la situació particular dels treballadors transfronterers.

Més enllà de les disposicions tècniques, la proposta deixa clar que si bé el certificat pretén «facilitar la mobilitat entre països», el document no és un passaport.

Recorda, a més, que els Estats membres poden restringir per motius sanitaris la mobilitat dels ciutadans, una de les quatre llibertats fonamentals de la UE, però subratlla que «qualsevol mesura que s'adopti no ha d'estendre's més enllà de l'estrictament necessari per a salvaguardar la salut pública».

tracking