Diari Més

Societat

Brussel·les proposarà al juny un carregador universal de telèfons per tota Europa

La nova mesura pretén contribuir a la reducció de residus electrònics  

Un telèfon mòbil amb el seu carregador.

carregador, mòbil, telèfonPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) presentarà el mes vinent de juny la seva proposta legislativa per introduir al conjunt de la Unió Europea (UE) un carregador universal que faciliti l'harmonització d'ús i tingui en compte la gestió dels residus electrònics.

«D'aquí al finals de l'estiu presentarem una proposta legislativa per aconseguir un carregador universal», ha declarat aquest dijous el comissari europeu de Mercat Interior, ThierryBreton, davant la comissió parlamentària competent de l'Eurocambra.

El polític francès, que en el passat va ser màxim responsable d'empreses tecnològiques com Thompson oFranceTélécom, ha assenyalat que el carregador únic té «una importància especial» per a ell.

«El meu objectiu no és únicament treballar en una interfície per un carregador comú, sinó també mesures addicionals sobre la gestió dels residus electrònics», ha explicat el francès, sobre uns productes que generen 51.000 tones de desfets cada any, segons dades el Parlament Europeu.

Breton ha posat així data a un compromís que la Comissió havia indicat que es donaria a conèixer al juliol de 2020 però que s'havia retardat un any per la pandèmia i s'esperava per al primer trimestre de 2021.

L'assumpte del carregador universal per a telèfons intel·ligents i aparells similars, com tauletes, porta en l'aire des de 2009.

Llavors hi havia uns 30 models al mercat i la Comissió Europea i els principals fabricants de mòbils a Europa -inclosos Apple, Nokia, Samsung, Sony o LG, entre altres- van signar un acord voluntari per harmonitzar-los.

Aquest va permetre reduir el nombre de models, de manera que ara mateix al mercat europeu hi ha tres tipus principals de carregadors: l'USB 2.0 Micro B, l'USB C i el sistemaLightning, que utilitzen exclusivament els dispositius d'Apple.

No obstant això, l'acord entre la indústria va expirar el 2014 i l'Eurocambra va demanar ja llavors a la Comissió que adoptés regulació vinculant per a desenvolupar un únic carregador. Però la iniciativa mai va arribar a veure la llum.

L'Eurocambra va adoptar al gener de 2020 una resolució reclamant a l'Executiu la introducció d'aquest carregador estàndard.

Per part seva, i tot i l'aparent benefici que tindria per als usuaris, els fabricants es resisteixen a adoptar un model únic, en particular Apple, els carregadors del qual només poden usar-se amb aparells de la seva marca.

En una consulta pública sobre el tema feta per la Comissió a principis de 2019, el gegant de la informàtica va defensar que les regulacions que harmonitzin els connectors dels telèfons «congelaran la innovació més que impulsar-la».

Apple assegura que vol evitar que una nova legislació obligui a enviar més cables o adaptadors externs amb cada dispositiu o deixi obsolets els d'aparells que ja usen milions de consumidors, la qual cosa «resultaria en un volum de desfets electrònics sense precedents i grans inconvenients per als usuaris».

El fabricant estatunidenc advoca perquè sigui la indústria la que cooperi, sense necessitat de legislar.

La proposta legislativa de la Comissió seria un pas cap a aquest carregador únic, si bé el text legislatiu final ha de negociar-se amb els vint-i-set Estats membres i amb el Parlament Europeu.

tracking