Diari Més

Govern i comunitats analitzen el retard de l'esperada vacuna de Janssen

Madrid i Andalusia proposaran oferir AstraZeneca als menors de 60 anys que vulguin posar-se-la de forma voluntària

Exterior de la seu de la farmacèutica Janssen in Leiden, Paises Baixos.

La vacuna de Janssen podrà utilitzar-se en dones embarassades i lactantsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes analitzaran aquesta tarda el retard de l'esperada vacunamonodosisdeJanssen, que ahir va posposar el seu llançament a Europa en haver estat suspesa cautelarment als Estats Units davant l'aparició de diversos casos «rars i greus» de coàguls.

Avui estava prevista l'arribada de les primeres 300.000 dosis de l'anhelat sèrum de la farmacèutica Johnson & Johnson per començar a administrar-la-hi a persones d'entre 70 i 79 anys i agilitar així el procés de vacunació, però la decisió de les autoritats estatunidenques ha suposat un retard en el seu aterratge a Europa.

En concret, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA)van recomanar «una pausa» per «cautela» després d'haver-se detectat 6 casos d'una mena de coàgul sanguini «rar i greu» entre més de 6,8 milions de dosis administrades.

Així, i després de la decisió de la companyia de posposar el seu lliurament a Europa, el Ministeri va haver de comunicar ahir a les comunitats que finalment aquest repartiment no s'anava a produir. Espanya esperava comptar fins a juny amb un total de 5,5 milions de dosis deJanssen.

Mentre es dilucida l'impacte d'aquest retard, diverses comunitats proposaran oferirAstraZenecaals menors de 60 anys que vulguin posar-la-hi de manera voluntària signant un consentiment, solució per la qual advoquen Madrid o Andalusia.

La petició arriba només una setmana després d'haver aprovat, amb l'oposició de Madrid i l'abstenció de Ceuta i el País Basc, deixar d'administrar-la als menors de 60 una vegada l'EMAva confirmar un «possible vincle» d'aquesta vacuna amb diversos episodis rars i molt poc freqüents de trombosis associats atrombocitopenia(baixada de plaquetes) apareguts en alguns països europeus.

Dotze d'ells han estat detectats a Espanya, on més de 2,5 milions de persones han rebut una primera dosi d'AstraZeneca, la majoria per sota de 60 anys, ja que al principi es va destinar a treballadors essencials d'entre 18 i 65 anys.

La paralització de la vacunació amb el sèrumanglosuec ha deixat en stand by la seva segona dosi; per a ells, Sanitat estudia deixar-los amb la pauta incompleta o barrejar-la ambPfizeri Moderna, segons va avançar la ministra CarolinaDarias.

Encara que pot haver-hi més opcions, com la d'ajornar les 12 setmanes entre dosis que marca de pauta la seva fitxa tècnica.

En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació deAlertasi Emergències Sanitàries, Fernando Simón va apuntar que hi ha dades que la persistència d'anticossos que genera la primera dosi d'AstraZeneca-que per si sola té una eficàcia de voltant el 70%- es mantindria diversos mesos, «4 o 5 com a mínim», per la qual cosa «tenim marge per a poder valorar amb detall quina seria la millor opció».

Davant la nova incertesa que obre el retard deJanssen, Ministeri i comunitats també parlaran de la possibilitat d'espaiar la pauta dePfizeri Moderna amb l'objectiu d'accelerar la vacunació de cara a l'estiu, tal com plantejaran Andalusia i Catalunya.

Andalusia espera a més una resposta a la petició que ha fet a Sanitat perquè aclareixi la distància d'un metre i mig en espectacles públics regulada a la llei de nova normalitat que va entrar en vigor el passat 30 de març i que la setmana passada es va modular en l'Interterritorial.

I la Xunta de Galícia insistirà a tornar al període de quarantena per la covid-19 de 14 dies enfront dels 10 actuals.

A més d'aquestes qüestions, l'Interterritorial abordarà el certificat verd digital, que inclourà dades com la vacunació contra el coronavirus, per recuperar la mobilitat segura en el si de la UE.

L'ordre del dia de la reunió inclou, així mateix, la creació d'un grup tècnic per a l'elaboració del manual de bones pràctiques per a l'aplicació de la llei de l'eutanàsia.

tracking