Diari Més

Efectivitat, preu i nombre de dosis de la vacuna Sputnik

Existeixen grans dubtes al voltant del vaccí

Dosis de la vacuna Sputnik V (Gam-COVID-Vac) arribant a l'aeroport internacional Ezeiza, a Buenos Aires.

L'Agència Europea del Medicament comença a revisar la vacuna SputnikACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacuna desenvolupada a Rússia contra el coronavirus denominada com a Sputnik V va ser el primer medicament registrat a nivell global contra aquesta malaltia. No obstant això, els dubtes sobre la seva falta de transparència en oferir els resultats dels assajos clínics van provocar un recel en la comunitat científica.

No obstant això, un article publicat en la revista The Lancet al febrer de 2021 va concloure que aquesta vacuna ofereix un nivell de protecció similar a les desenvolupades per altres companyies farmacèutiques i que han estat autoritzades per a la seva administració a la Unió Europea, com la de Pfizer i Moderna.

«La vacuna va mostrar un bon perfil de seguretat i va induir fortes respostes immunes humorals i cel·lulars en els participants dels assajos clínics de fase 1/2», destaca l'article.

Una efectivitat de gairebé el 92%

Sputnik V ha estat desenvolupada en el Centre Nacional d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya de Moscou i, segons les dades ofertes per les autoritats russes, té una efectivitat del 91,6% després de l'administració de dues dosis. Aquesta eficàcia s'ha determinat basant-se en les dades de 19.866 persones voluntàries que han rebut la primera i la segona dosi d'aquesta vacuna o d'un placebo, destaquen les autoritats russes.

Es tracta d'una xifra comparable a l'oferta per les vacunes de Pfizer-Biontech (95%) i de Moderna (94,5%), aprovades i administrades en l'actualitat a la Unió Europea.

El sèrum ja s'ha registrat en més de 55 països. «Més de 31.000 voluntaris participen en l'assaig clínic posterior al registre d'Sputnik V a Rússia. Els assajos clínics en fase III s'estan duent a terme als Unió dels Emirats Àrabs, l'Índia, Veneçuela i Bielorússia», informen des del Fons Rus d'Inversió Directa, institució que ha finançat el seu desenvolupament.

Són necessàries dues dosis per a la immunització

En aquest sentit, els resultats dels assajos en la fase III han confirmat «l'alt nivell de seguretat i immunogenicitat de la vacuna», fins i tot en persones d'edat avançada. Així, més del 98% de les persones voluntàries han desenvolupat una resposta immune humoral i cel·lular del 100%. D'altra banda, «el nivell d'anticossos neutralitzadors del virus va ser de 1,3 a 1,5 vegades major que en els pacients que es van recuperar de covid-19».

Així mateix, un dels seus importants avantatges és la seva efectivitat en persones majors, que va ser del 91,8% «i no va diferir estadísticament de la del grup de persones de 18 a 60 anys», afegeixen. Finalment, la majoria d'efectes adversos després de la vacunació (94%) han estat lleus incloent reaccions en la zona de l'administració, mal de cap i astènia.

Un altre resultat destacable és que la seva eficàcia enfront de casos severs de covid-19 que, segons els estudis preliminars, és del 100%. Com succeeix amb altres vacunes actuals, el sèrum desenvolupat a Rússia ha d'administrar-se a persones majors de 18 anys i es requereixen dues dosis per a atorgar una immunització completa.

Respecte al preu, la vacuna russa se situa en menys de 10 dòlars per dosis per als mercats estrangers i la temperatura de conservació requerida es troba entre 2 i 8 °C, la qual cosa facilita el seu transport per a la distribució.

tracking