Diari Més

Tot el que cal saber sobre la vacuna Janssen

Només necessita una dosi i ofereix una eficàcia del 67% als 14 dies després d'haver-se administrat

Dosi de la vacuna Janssen.

Tot el que cal saber sobre la vacuna JanssenEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir de dimecres Espanya rebrà la vacuna monodosi contra la covid-19 desenvolupada per Janssen, la qual es destinarà a les persones que tinguin entre 70 i 79 anys. La nova vacuna se sumarà a les ja disponibles a l'Estat: Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

L'arribada d'aquest nou vaccí permetrà un impuls important en l'estratègia de vacunació d'Espanya que espera arribar al 70% de la població vacunada a finals d'agost.

Característiques

Segons els estudis, la vacuna de Janssen,filial de la farmacèutica estatunidencaJohnson & Johnson, pot administrar-se a persones de qualsevol edat (majors de 18 anys) i només cal una dosi.

A més, ofereix una eficàcia del 67% als 14 dies després d'haver-se administrat. Aquesta augmenta si es considera la gravetat de la malaltia, sent superior al 85% en la prevenció del desenvolupament d'una infecció per covid-19 greu i evita el 100% de les morts.

Pel que fa als efectes secundaris, la majoria han estat lleus com pot ser dolor al lloc de la injecció, cansament, nàusees i mal de cap.

La vacuna Janssen és fàcil de distribuir ja que un cop treta del congelador es pot conservar entre 2 i 8 graus centígrads durant tres mesos. Cada vial de Janssen conté cinc dosis.

Com funciona?

Les vacunas de Janssen, AstraZeneca i Sputnik utilitzen un adenovirus per garantitzar la immunitat, fet que les diferencia de les de Moderna i Pfizer, que utilitzen ARN missatger.

El sèrum està formatper un vector d'adenovirus (tipus 26) que codifica la proteïna S, encarregada d'obrir la porta al virus perquè s'introdueixi a les cèl·lules humanes. Aquest es punxa al múscul, on es genera una certa reacció inflamatòria que permet que les cèl·lules presentadores d'antígens vagin immediatament aquí i «engoleixin» a l'adenovirus. En entrar en contacte amb aquesta cèl·lula fagocítica (la que es dedica a presentar antígens), aquesta aprèn a generar la proteïna S, que és presentada al sistema immune perquè produeixi en gran escala limfòcits B, que són els que generaran els anticossos. Aquests anticossos, que s'alliberaran al corrent circulatori, són els capaços de neutralitzar als futurs virus que puguin entrar i, per tant, protegir l'organisme.

tracking