Diari Més

Les primeres vacunes monodosi que arribin a Espanya es destinaran al grup d'entre 70 i 79 anys

Les vacunes de Janssen es preveu que arribin dimecres vinent

La vacuna de Janssen és de monodosi i s'administrarà a la poblacio de més edat.

La nova vacuna de Janssen s'aplicarà també als grups de més edat i es manté AstraZeneca fins als 65Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya té previst destinar les seves primeres vacunes monodosi de Janssen contra la covid-19, que rebrà aquesta setmana, a accelerar la immunització del grup d'edat comprès entre els 70 i 79 anys, segons ha anunciat aquest dilluns la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Abans de prendre un vol de retorn a Madrid, la titular de Sanitat ha presenciat a primera hora del matí l'arribada a l'aeroport de Gran Canària de les 43.000 vacunes de Pfizer-BioNTech que corresponen a les illes en la remesa d'aquesta setmana (1,2 milions).

Darias ha explicat que aquest milió de noves dosis de Pzifer s'ha a dedicar, en la seva major part, a donar un impuls al procés de vacunació del grup de majors de 80 anys amb la segona dosi de la pauta, ja que el 90% ja ha rebut la primera.

«Estic convençuda que aquesta setmana es produirà aquest impuls a la segona dosi dels majors de 80, perquè, a més, toca pel decalatge dels 21 dies entre una vacuna i una altra», ha assenyalat.

A més, es continuaran administrant vacunes amb la tecnologia d'ARN-missatger (Pfizer i Moderna) al grup d'edat de 70 a 79 anys, al qual també s'orientaran les primera vacunes monodosi de Janssen, l'arribada de les quals s'espera per a «el dimecres a primera hora».

Preguntada per la possibilitat d'administrar la segona dosi d'AstraZeneca a candidats menors de 60 anys que ja es van injectar la primera mitjançant amb un consentiment informat, la ministra ha dit que es continuen examinant «tots els escenaris possibles» i es decidirà en virtut que indiqui «l'evidència científica».

«Calma, hi ha temps. Donarem a conèixer la millor de les decisions per a aquests casos de segona dosi amb AstraZeneca», ha assenyalat.

La ministra ha subratllat que durant el segon trimestre de l'any Espanya espera rebre, si es compleixen els compromisos signats amb els proveïdors, 38 milions de dosis de diferents vacunes, gairebé quatre vegades més que els 10 milions lliurats en el primer.

Un dels principals proveïdors, ha detallat, serà Pfizer, que té el compromís de proporcionar a Espanya 4,8 milions de dosi només a l'abril, a raó de 1,2 milions a la setmana.

Tot això, ha afegit, permetrà «accelerar el ritme de vacunació», amb el que el Govern d'Espanya manté el seu objectiu d'haver vacunat al 70% de la població diana (majors de 16 anys) «abans que acabi el mes d'agost».

«Les vacunes són segures, són eficaces i salven vides. Ho estem comprovant amb fets que estan a la vista: per exemple, en les residències de gent gran, on la letalitat ha descendit pràcticament a la mateixa (taxa) d'aquelles persones que no estan en residències, o també amb altres col·lectius que estan vacunats, com els sanitaris de primera línia», ha remarcat.

tracking