Diari Més

El 84% dels infermers d'Espanya denuncia falta de personal durant la pandèmia

El 68% dels professionals assegura que té feina pendent quan finalitza la seva jornada

Imatge d'arxiu d'una infermera a la consulta.

infermera, consulta, metges, salutEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 84% d'infermeres i infermers de tota Espanya consideren que no ha existit suficient personal per a «l'atenció sanitària i de cures adequades a la seva unitat o al seu centre sanitari» durant la pandèmia, segons una enquesta del Sindicat d'Infermers (SATSE).

Aquesta mateixa opinió la tenien abans de la crisi de la covid-19 el 81% dels enquestats, ha explicat el sindicat en una nota de premsa.

Així mateix, el 86% d'infermers diu no tenir suficient temps per prestar als pacients «l'atenció sanitària i de cures més adequada», quatre punts percentuals més que abans de la pandèmia.

L'enquesta l'ha impulsat el propiSATSE, rebent 11.645 respostes d'infermers de tota Espanya. El sindicat ha afirmat que l'estudi reflecteix la situació de les plantilles d'infermers al cap d'un any de crisi sanitària.

En aquest sentit, l'enquesta s'ha interessat també a estudiar si, després d'acabar la jornada de treball, els infermers encara tenen tasques per acabar: abans de la pandèmia el 59% responia que sí; ara ho fan el 68%.

Una altra de les conclusions és sobre el «compromís dels infermers sobre els seus pacients», i és que més del 59% dels professionals prolonguen la seva jornada de treball sense cap compensació, una xifra quatre punts percentuals major que fa un any.

Per un altre las,SATSEha denunciat que la pràctica de moure excessivament als infermers als centres sanitaris s'ha aguditzat: el 47% dels infermers han respost que han estat obligats a traslladar-se, una xifra quatre punts major que fa un any.

Aquesta pràctica, ha explicat el sindicat, afecta a la seguretat i la qualitat de l'atenció sanitària i de cures, i és, segons ha detallat en la nota de l'organització, un dels motius dels alts nivells d'estrès professional.

Enfront de les xifres de l'enquesta,SATSEha reclamat a totes les administracions sanitàries que compleixin els compromisos adquirits en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del país, i que es reforci les plantilles d'infermers fins a situar Espanya en la mitjana dels països de l'entorn.

El sindicat ha recordat que, segons les últimes dades del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), hi ha prop de 3.000 infermers en atur que podrien incorporar-se als serveis sanitaris de tota mena, també per a reforçar la campanya d'immunització de la covid-19.

Finalment, a més,SATSEha recalcat que, fa un any, ja va enviar als governs estatal i autonòmics un «Pla de Retorn i Estabilitat per a Infermeres i Infermers al Sistema Nacional de Salut» per evitar l'emigració forçosa d'aquests professionals, oferint condicions laborals estables i dignes.

tracking