Diari Més

Un expert creu que hi ha «un judici mediàtic» a AstraZeneca sense proves científiques

Vicente Soriano indica que els beneficis de vacunar-se superen qualsevol risc d'efecte secundari

Un vial de la vacuna d'AstraZeneca.

AstraZeneca rebaixa al 76% l'efectivitat de la seva vacuna en un estudi als Estats UnitsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El metge especialista en malalties infeccioses Vicente Soriano ha dit a Efe que les «bandades» sobre la vacunaAstraZenecahan creat «desconfiança i incertesa» entre la població, la qual cosa ha provocat «un judici mediàtic» abans que hi hagi proves científiques sobre els seus efectes adversos.

Aquest professor de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR), on dirigeix el curs d'Expert Universitari en Genètica Clínica i Medicina Personalitzada, ha opinat que ja està creat «el recel» entre la població que té rebre la segona dosi deAstraZeneca.

«La realitat és que la vacuna és europea i és la més barata de les que estan en el mercat, la qual cosa pot haver-hi darrere de tot aquest soroll mediàtic és molt difícil de confirmar», ha afegit.

No obstant això, Soriano ha constatat que els beneficis de vacunar-se superen, en molt, qualsevol risc de possibles efectes secundaris i, a més, s'ha constatat que en països ja vacunats han caigut en picat els ingressos hospitalaris i les defuncions.

La descripció de casos de trombosis venoses entre pacients vacunats ambAstraZenecas'ha produït en una proporció molt baixa, amb un afectat per cada milió de persones vacunades, ha concretat.

Aquests casos, que podrien provocar-se per una resposta autoimmune, són «una cosa molt infreqüent», i a més, ha recalcat que no s'ha comprovat si aquests efectes adversos s'han produït amb les altres vacunes contra el covid-19 dePfizeri Moderna.

Ha precisat que la vacuna deAstraZenecaés la més barata de totes, val 6 euros, mentre que la dePfizercosta 35 euros i la de Moderna 55 euros, la qual cosa suposa «una gran diferència de preus».

La Unió Europea va planificar una compra centralitzada d'aquests fàrmacs i va apostar per la deAstraZeneca, perquè, a més, és de producció anglo-sueca i les altres dues són americanes, ha agregat.

Al seu judici, «la sortida a aquesta malifeta» podria ser una vacuna amb una sola dosi, com la deJanssen, que estarà disponible a Espanya en els pròxims dies i està recomanada per a qualsevol edat.

«Mai abans s'havia vacunat en tan pocs mesos a tants milions de persones», ha recalcat, «i tampoc abans es comptava amb els actuals sistemes de monitoratge, que permeten comprovar reaccions tan poc freqüents».

Requerir un passaport immunitari per a viatjar en transport públic, assistir a actes esportius o espectacles permetria «incentivar la vacunació entre la població», ha opinat, «seria el mateix que quan s'exigeix estar vacunat de la febre groga si es desitja participar en un safari a Àfrica».

Però abans, ha puntualitzat, s'hauria d'haver solucionat el problema de proveïment que s'ha produït a Europa després de la controvèrsia generada ambAstraZeneca.

«És una pena que tot aquest soroll mediàtic retardi el ritme de vacunació», ha conclòs.

tracking