Diari Més

L'empipament del doctor Carballo per la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca en menors de 60 anys

«El que hem estat veient aquesta setmana ha estat un autèntic despropòsit europeu», ha qualificat l'expert

El doctor César Carballo.

El doctor Carballo carrega contra els polítics: «El més fàcil és culpar a la gent, comportin-se i facin el seu treball!»La Sexta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els recents canvis de criteri respecte a l'estratègia de vacunació ambAstraZenecaha estat un dels temes de debat aquest dissabte entre els experts convidats al programalaSextaNoche. El doctor César Carballo, adjunt del Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Ramón y Cajal, ha mostrat el seu empipament davant el «caos absolut» amb aquesta vacuna, que ha provocat que molts ciutadans, especialment a Madrid, hagin decidit no acudir el divendres a vacunar-se, com els corresponia.

«El que hem estat veient aquesta setmana ha estat un autèntic despropòsit europeu», ha qualificat Carballo.

L'expert ha recordat les paraules de la ministra de Sanitat, CarolinaDarias, que ha demanat a la ciutadania confiança en les autoritats: «Deia la ministra, 'fem cas a les autoritats', però si és que els que no han fet cas a les autoritats han estat ells. LaEMA(Agència Europea del Medicament) no ha aconsellat parar la vacunació, l'OMS tampoc ha aconsellat parar la vacunació. Què estem fent? Quina imatge està donant Europa?», s'ha preguntat elurgenciólogo.

Per aquest motiu, ha indicat Carballo, «la gent està que es puja per les parets».

El metge s'ha referit així mateix al rebuig que s'ha vist en la Comunitat de Madrid en els últims dies, després del canvi de criteri en les edats de vacunació ambAstraZeneca. Si al principi es recomanava per a menors de 55 anys, ara no s'administrarà a menors de 60 anys, però sí fins als 69.

En aquest sentit, Carballo ha considerat «gravíssim» que «19.000 madrilenys no es vacunessin aquest divendres». El presentador del programa, Iñaki López, ha plantejat que «algú no està fent bé els deures» quan en la Comunitat de Madrid el percentatge de rebuig va ser del 60% divendres passat, enfront de xifres molt més baixes, d'un 2%, en altres autonomies.

«El missatge que li arriba a la ciutadania és que hi ha un caos absolut», ha valorat Carballo. «Hi ha gent que s'ha posat la primera dosi deAstraZenecai no sap què es farà. L'altre dia va dir la ministra que igual es posen altres vacunes. Sobre la base de quins assajos clínics? L'OMS va dir que no hi ha dades sobre això. Què farem, un assaig clínic fase 4 directament sobre la població?», ha comentat, visiblement molest.

En aquest punt, Carballo ha reiterat que el que apunten les dades és que «AstraZenecaés segura. el Regne Unit va dir que havien salvat 6.100 vides en majors de 70 anys vacunant ambAstraZeneca. Aquests són les dades que hi ha», ha dit amb els papers a la mà.

Respecte als possibles efectes secundaris que aquest fàrmac pogués causar, el metge ha reconegut que «efectivament, hi ha trombes, però a la gent cal dir-li que cal prendre decisions clíniques. Aquest és el problema de no tenir un ministre que sap de Sanitat. Un metge pren decisions clíniques diàriament, els que som aquí en plató prenem aquest tipus de decisions diàriament, i això cal explicar-li-ho a la gent», ha resolt Carballo.

tracking