Diari Més

Tecnologia

Com recuperar el telèfon mòbil si està mullat i no s'encén

Un dels accidents més comuns és el vessament de líquid damunt del telèfon o la caiguda d'aquest a l'aigua

Imatge d'un mòbil mullat.

Com recuperar el telèfon mòbil si està mullat i no s'encénPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels accidents més comuns que poden ocórrer amb un telèfon mòbil és que es mulli, bé perquè s'ha vessat líquid sobre ell o ha caigut a l'aigua, per exemple. De fet, un estudi de 2014 assenyala que el 25% dels usuaris han danyat els seus telèfons amb aigua o algun altre líquid.

Aquest incident pot afectar el funcionament del dispositiu si no s'actua de manera ràpida i eficaç, segons adverteixRiteshChugh, professor titular d'anàlisi i sistemes d'informació en la Universitat CentralQueensland(CQUniversity)d'Austràlia, en un article signat enTheConversation.

SegonsChugh, la humitat que queda atrapada a l'interior del dispositiu pot fer que les fotografies es vegin borroses, s'alteri l'àudio del telèfon o directament no funcioni, no reaccioni davant la càrrega de bateria o que fins i tot alguna de les seves peces internes s'oxidin.

«Encara que els telèfons nous s'anuncien com a 'resistents a l'aigua', això no significa que siguin a prova d'aigua o totalment immunes a l'aigua», assenyalaChugh, que emfatitza el següent: «La resistència a l'aigua només implica que el dispositiu pot suportar una certa exposició a l'aigua abans que ocorri un mal substancial».

Per a conèixer la resistència del nostre telèfon mòbil, n'hi ha prou amb mirar el codi de 'Protecció d'ingrés', comunament dit classificació IP, indicaChugh.

Aquesta classificació mostra dos números: el primer es refereix a la protecció contra sòlids com la pols, mentre que el segon indica la resistència a líquids, concretament a l'aigua.

Chughposa l'exemple d'un telèfon amb una classificació d'IP68, present en els telèfons iPhone 12 i SamsungGalaxyS21. En aquest cas, el dispositiu «té una protecció contra objectes sòlids de 6 (protecció total contra la pols, la brutícia i la sorra) i una protecció contra líquids de 8 (protegit contra la immersió en aigua a una profunditat de més d'un metre)», explica.

A més, cal tenir en compte que els fabricants de telèfons duen a terme les seves proves d'IP en aigua dolça, per la qual cosa si el mòbil es mullés en aigua de mar o de piscina aquesta classificació no seria fiable.

Com reparar un mòbil mullat

Segons aquest expert, l'últim que s'ha de fer és ficar el telèfon en un recipient amb arròs, un dels mites més estesos. En el seu lloc,Chughha elaborat una sèrie de recomanacions que exposa en nou punts:

-Apagar immediatament el dispositiu i no pressionar cap altre botó.

-En el cas que el telèfon sigui resistent a l'aigua i s'ha vessat o submergit en un líquid que no sigui aigua, tant Apple com Samsung recomanen esbandir-lo submergint-lo en aigua corrent (però no sota una aixeta, la qual cosa podria causar danys).

-Assecar el telèfon amb tovalloles de paper o un drap suau.

-Agitar suaument el dispositiu per a eliminar l'aigua dels ports de càrrega, però mai de manera enèrgica, ja que podria escampar el líquid a l'interior.

-Retirar la targetaSIM.

-En cas de tenir-ho, utilitzar un esprai d'aire comprimit perquè l'aigua surti del dispositiu. Eviti l'ús d'un assecador de pèl calent, ja que la calor pot trencar els segells de goma i danyar la pantalla.

-Assequi el telèfon (i especialment els ports) enfront d'un ventilador.

-Deixa el telèfon en un recipient hermètic ple de paquets de gel de sílice (aquests paquets petits que vénen dins de sabates i bosses noves) o un altre agent assecant, ja que ajuden a absorbir la humitat.

-No carregar el mòbil fins que s'estigui segur que està sec, ja que carregar un dispositiu amb líquid en el seu interior o en els ports pot causar més danys. Apple recomana esperar almenys cinc hores una vegada que un telèfon sembla sec abans de carregar-lo (o fins que l'alerta desaparegui).

Finalment, l'expert indica que si el dispositiu continua sense funcionar després de seguir els passos anteriors, «no intenti obrir el telèfon vostè mateix. És millor que se l'emporti a un professional», conclouChugh.

tracking