Diari Més

Societat

Un estudi revela que els gossos són capaços de sentir gelosia si imaginen als seus amos amb un altre

L'amor incondicional que té un ca pel seu propietari té també un efecte negatiu

Un gos donant la poteta al seu amo.

Un estudi revela que els gossos són capaços de sentir gelosia si imaginen als seus amos amb un altrePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sempre s'ha dit que el millor amic de l'home és el gos. Però l'amor incondicional que té un ca pel seu propietari té també el seu costat fosc. És el que revela un recent estudi publicat a Nova Zelanda: els gossos es posen també gelosos, fins i tot només si ho imaginen.

L'estudi, publicat en la revistaPsychologicalScience, ha estat desenvolupat per experts de la Universitat d'Auckland. En el treball conclouen que els gossos domèstics es posen gelosos quan el seu humà acaricia a un altre gos, però no sols això, sinó també que els gossos poden posar-se gelosos amb només imaginar que el seu amo està acariciant a un altre gos, fins i tot quan no poden veure la interacció.

«La recerca ha recolzat el que molts amos de gossos creuen fermament: els gossos exhibeixen un comportament gelós quan el seu company humà interactua amb un rival potencial», diu l'autora principal de l'estudi, AmaliaBastos, en declaracions recollides pelDailyMail.

«Volíem estudiar aquest comportament més a fons per a determinar si els gossos podrien, com els humans, representar mentalment una situació que provoqués gelosia», va afegir la investigadora.

Els científics estan interessats a estudiar la gelosia en els animals perquè aquest fet està relacionat amb un grau d'autoconsciència, que és un tret cognitiu complex que no es veu en totes les espècies.

Com a part d'un estudi, 18 gossos i els seus amos van ser reclutats i portats a una habitació. En aquesta habitació hi havia o un cilindre folrat de pèl o un gos artificial molt realista. Les mascotes, encara amb les seves corretges, van veure als seus amos acariciar al gos fals i després es va col·locar una pantalla entre la mascota i la persona perquè el gos no pogués veure al fals rival ni al seu amo.

Els investigadors van observar el comportament dels cans en aquest punt i van veure que les mascotes tiraven amb força de la corretja i expressaven signes reveladors de gelosia, com grunyir i semblar agitats.

Això, diuen els investigadors, significa que encara que els gossos no podien veure al seu humà vessant amor i atenció en un rival, tenien la capacitat mental per a imaginar-ho i, com a resultat, es van posar gelosos.

Quan l'amo acariciava el cilindre folrat de pèl, els gossos eren molt menys gelosos, la qual cosa indica que la seva gelosia està reservada només per a les coses que consideren una amenaça.

«Aquests resultats donen suport a les afirmacions que els gossos mostren un comportament gelós», va dir Bastos. També proporcionen la primera evidència que els gossos poden representar mentalment interaccions socials que indueixen a la gelosia.

«Estudis anteriors van confondre el comportament gelós amb el joc, l'interès o l'agressió, perquè mai van provar les reaccions dels gossos davant l'amo i el rival social que són presents en la mateixa habitació però no interactuen», va afegir Bastos.

«Encara hi ha molta feina per fer per a establir l'abast de les similituds entre les ments dels humans i altres animals, especialment en termes de comprensió de la naturalesa de les experiències emocionals dels animals no humans», va agregar.

«És massa aviat per a dir si els gossos experimenten gelosia com nosaltres, però ara és clar que reaccionen a situacions que els indueixen, fins i tot si ocorren fora de la vista», conclou la investigadora.

tracking