Diari Més

Soco, el gos de l'Exèrcit que detecta la covid amb l'olfacte

Fins ara, el pastor alemany feia de gos de teràpia per fer costat als pacients afectats per ictus o amb pèrdues de mobilitat

Imatge del Soco

Soco, el gos de l'Exèrcit que detecta la covidEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Socoha passat a la fase quatre. Després de mesos d'entrenament, aquest pastor alemany de l'Exèrcit espanyol detecta amb l'ofacte la covid. Ho porta fent l'últim mes amb un 90% d'eficàcia en mostres negatives i un 75% en positives. Gràcies a ell, s'ha reactivat un projecte que es donava per perdut.

«Detecta els positius i discrimina perfectament els negatius», resumeix a Efe la coronel María Isabel de Martín, cap del Centre Militar Caní de Defensa i que, arran de l'èxit deSoco, ha posat a la seva gossa de treball en el programa, iniciat fa set mesos sense resultats fins ara.

Igual que els gossos són capaços de detectar explosius, la tinta dels diners o la droga, el seu portentós olfacte els porta a discriminar substàncies produïdes pel cos humà i que responen a una malaltia com lacovid.

De fet, Finlàndia els usa per detectar covid-19 en mostres de suor de passatgers de l'aeroport d'Hèlsinki, l'aerolínia russaAeroflotels ensinistra amb la mateixa finalitat, i l'equip de bàsquet MiamiHeatutilitza gossos per controlar possibles positius entre les persones que entren al seu estadi.

Tot després que alguns assajos exposessin l'eficàcia dels gossos entrenats, com el de la Universidad de Granada en col·laboració amb una signatura de seguretat, que ha aconseguit un 96% d'èxit en la detecció de lacovid.

Olora lacoviden mostresPCR

El projecte de l'Exèrcit, explica De Martín, té una diferència substancial enfront d'aquests últims i és que als gossos no se'ls entrena per detectar la malaltia en la suor, sinó per intentar discriminar lacovidenbastonets de mostresPCR.

Els virus, aclareix, no fan olor, però segons diversos estudis la malaltia produeix una molècula que podria ser la que detecten els animals. En qualsevol cas, les incerteses al voltant del nou coronavirus són encara majors que les certeses. «M'ho haig de creure perquè està en algun estudi científic, però tinc els meus dubtes», indica sobre aquesta molècula.

Sigui el que sigui el que detecta el gos, la tasca no és fàcil i encara fa falta temps per demostrar-se realment eficaç, relata la coronel. «Portem ja set mesos treballant amb gossos, comencem amb set, i només un ens ha discriminat els positius:Soco».

Únicament, aquest pastor alemany de 4 anys, reconvertit en rastrejador decoviddesprés de passar per explosius i per gos de teràpia, ha passat a la fase quatre.

Segons explica l'experta canina, les primeres fases perseguien aconseguir que els gossos detectessin l'olor característica de la malaltia, mitjançant mostres humanes que arribaven fins als guies canins en un tub i amb substàncies neutralitzadores del virus de forta olor que calia anar llevant del focus del gos.

En elles,Soconomés ha tingut dubtes, exposa el seu informe de treball, en les mostres amb una baixa concentració vírica, la qual cosa redueix una mica el seu percentatge d'encert.

Però les dades generals són optimistes: «Socomostra una eficàcia pròxima al 90% respecte a les mostres negatives, mentre que el seu resultat amb mostres positives se situa entorn del 75%».

Després d'aquestes primeres fases de treball, el gos haurà d'olorar ara mostres debastonetsdePCRrecentment recollides. Se li presentaran dins de recipients especials queSocono tocarà perquè no hi hagi possibles contagis a les seves guies.

Les mostres es portaran després al laboratori que té el Centre Militar de Veterinària, s'analitzaran i es comprovarà si el gos encerta amb elles.

De descartat a estrella del projecte

El més curiós deSocoés que s'esperava poc d'ell. «El criem nosaltres i té un impuls molt baixet», explica De Martín. Es refereix amb això al fet que aquest pastor alemany no destacava pel seu instint de presa, necessari, però sembla que no imprescindible, en un gos d'entrenament.

Va ser aquesta la raó de descartar-lo en el seu moment per a gos d'explosius, però la seva «excel·lent socialització i ductilitat» van portar als seus guies a derivar-lo a l'especialitat de gos de teràpia, concretament per fer costat a la rehabilitació física de pacients afectats perictuso amb pèrdues de mobilitat.

AraSocos'ha convertit en la sustentació d'aquest projecte pioner, que usa un sistema que prescindeix de la suor, de manera que, segons la coronel, es poden detectar més fàcilment asimptomàtics.

Arran del seu èxit, l'Exèrcit començarà ara a entrenar a tres gossos més: una cadell i dues especialitzades en explosius. «Hem tornat a començar de zero», resumeix la cap del Centre Militar Caní.

Una d'aquestes dues gosses d'explosius és precisament la de treball de De Martín, qui es mostra encara molt cauta sobre un projecte que ha renascut en les últimes setmanes però que té encara molt per recórrer.

Mentrestant, altres països com Itàlia, Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, Xile, Emirats Àrabs o Namíbia, per citar alguns, continuen investigant aquesta manera de detectar lacovid, l'aplicació pràctica de la qual també està per veure.

tracking